8 veelgestelde vragen over de pil

Je bent al een tijdje superheftig ongesteld en eigenlijk wil je daar wel vanaf. De pil klinkt ineens heel aantrekkelijk, maar word je daar nou echt dik van? En hoef je dan ook nooit meer een condoom te gebruiken? Check de acht veelgestelde vragen over de pil. Grote kans dat jouw vraag ertussen staat!

Je bent al een tijdje superheftig ongesteld en eigenlijk wil je daar wel vanaf. De pil klinkt ineens heel aantrekkelijk, maar word je daar nou echt dik van? En hoef je dan ook nooit meer een condoom te gebruiken? Check de acht veelgestelde vragen over de pil. Grote kans dat jouw vraag ertussen staat!

#1. Kan ik zwanger worden als ik de pil slik?
Als je de pil slikt ben je voor 99% beschermd tegen zwangerschap. Er is dus nog steeds 1 procent kans dat je zwanger raakt als je seks hebt met een boy. Het is daarom slim om ook een condoom te gebruiken, dan kun je echt bijna niet zwanger worden. 

#2. Beschermt de pil ook tegen SOA’s?
Dit is een fabeltje! Als je de pil slikt, heb je nog steeds kans op een SOA. Een condoom beschermt je wel tegen SOA’s. Hoe betrouwbaar een boy ook overkomt, gebruik dus altijd een condoom.

#3. Wat zijn de gevaren van roken en de pil slikken?
Als je rookt en tegelijkertijd de pil slikt is er een grotere kans dat je hartproblemen of trombose krijgt… Artsen adviseren daarom om te stoppen met roken als je de pil gaat slikken. Kun jij echt niet van je sigaretten afblijven? Zeg dat dan ALTIJD tegen de huisarts, ook als je maar af en toe rookt. Hij of zij kan dan kijken welke pil het beste bij jou past.

#4. Wat moet je doen als je de pil vergeten bent?
Er mag niet langer dan 36 uur zitten tussen twee pillen. Ben je de pil een keer vergeten of heb je overgegeven of diarree gehad vier uur na het slikken van je laatste pil? Dan is de kans groot dat je pil niet werkt. Slik een morning-afterpil als de seks minder dan 72 uur geleden is en vrij daarna een week lang veilig met condoom.

Lees ook: 10 dingen die je nog niet wist over condooms

#5. Kun je met de pil je ongesteldheid uitstellen?
Ga jij bijna op vakantie en heb je echt geen zin om ongesteld te worden in je vakantie? Met de pil kun je je menstruatie zo regelen dat je geen maandverband en tampons hoeft in te pakken. Neem geen stopweek en ga door met het slikken van de volgende strip. Slik de pil tot de volgende stopweek en je kunt lekker relaxen tijdens je vakantie!

#6. Word je dik van de pil?
Toen de pil net bestond, zat er superveel oestrogeen in. Daar kun je inderdaad dikker van worden, maar in de moderne pillen zitten veel minder hormonen. De meeste vrouwen komen er tegenwoordig helemaal niet meer van aan. Nice!

#7. Heb je door de pil minder last van je ongesteldheid?
Yep, als je heel zwaar ongesteld bent, kan de pil ervoor zorgen dat dit minder wordt. Dat is dan ook de reden dat veel girls aan de pil beginnen. Je huisarts kan je vertellen welke pil het beste werkt voor jou.

#8. Ik heb puistjes. Helpt de pil daar ook tegen?
Puistjes worden veroorzaakt doordat je lichaam te veel talg aanmaakt. In sommige pillen zit een anti-androgeenhormoon, wat ervoor zorgt dat je minder talg aanmaakt en dus ook minder puistjes krijgt. Maar pas op, in sommige soorten zit androgeen, waar je juist meer puistjes van kunt krijgen. Ook hier geldt dus: praat met de huisarts.

Lees ook: 10 fabels over ongesteldheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen