Je bent al een tijdje samen met je lover en zo langzamerhand beginnen jullie eraan te denken om een stapje verder te gaan. Maarre… ben jij ook echt klaar voor seks of kun je beter nog even wachten? Check ’t hier!

#1. Je vindt de gedachte om naakt bij een ander te zijn supereng
Je lover is de liefste on earth, maar toch freak jij completely bij de gedachte dat jullie samen naakt zijn. Natuurlijk blijft de eerste keer altijd een beetje spannend, maar zolang je het nog eng vindt om de ander aan te raken of bloot te zien, ben je echt niet ready.

#2. Jullie hebben nog niets gedaan
Seks is niet iets wat je zomaar doet, daar gaat een hele opbouw aan vooraf. Zoenen, knuffelen, strelen: door steeds een stapje verder te gaan leren jullie elkaar supergoed kennen en weet je al een beetje wat je fijn vindt en wat niet.

#3. Je hebt helemaal geen relatie
Op zich kan een onenightstand best fijn zijn, maar voor de eerste keer is het geen aanrader. Je bent al hartstikke zenuwachtig, dus dan wil je wel bij iemand zijn bij wie je jezelf honderd procent op je gemak voelt. Random people die je oppikt op een feestje horen daar meestal niet bij…

Lees ook: 6 smerige dingen die je nog niet wist over soa's

#4. Je twijfelt nog
Bij twijfel, niet doen. Die uitdrukking gaat zeker op voor seks. Liever iets langer gewacht en happy met je eerste keer dan een eerste keer waarbij je je niet comfortabel voelt, toch?

#5. Je doet het om mee te praten
Al je friends hebben al eeuwen geleden seks gehad, maar jij bent nog steeds even maagdelijk als de heilige maagd Maria. Tja, het is niet per se leuk om de laatste te zijn, maar seks hebben om erbij te horen is altijd een heel slecht idee. Want come on, wil je later echt terugdenken aan een eerste keer die je alleen deed omdat je anders de enige was die het niet had gedaan?                                                                                                                          
#6. Je voelt je onder druk gezet
‘Als je niet met me naar bed gaat, maak ik het uit.’ Een lover die dit tegen je zegt, smeekt erom om gedumpt te worden. En hard ook, want niemand mag jou pushen om iets te doen waar je nog niet aan toe bent.  

Lees ook: 7 redenen waarom daten soms best awkward is

#7. Je hebt geen voorbehoedsmiddelen geregeld
En nee, denken dat hij wel een condoom bij zich heeft, is niet genoeg. Zorg altijd dat je zelf een condoom hebt voor je verdergaat met iemand. Het is misschien awkward om naar de huisarts te gaan of om condooms te kopen bij de drogist, maar tienermoeder worden of naar de abortuskliniek moeten, is nog net iets awkwarder.

#8. Je verwachtingen zijn niet oké
Je eerste keer in een bed met rozenblaadjes en precies tegelijk klaarkomen? Probably not. Seks is meestal net iets anders dan in series of films en er komt zeker meer zweet en onhandigheid bij kijken dan je daar ziet. Vind je dat bij jouw lover helemaal niet erg? Dan ben je er misschien wel klaar voor.

#9. Je hebt er nog nooit over gepraat
Er zomaar van uitgaan dat ‘het’ wel lukt, is niet per se handig. Want wat als de ander ineens heel ruige dingen wil doen? Of het juist ook supereng vindt en het alleen maar doet om jou te pleasen? Je hoeft echt geen stappenplan te maken, maar af en toe even peilen bij je lover of die er al aan toe is, kan echt geen kwaad.

Lees ook: 5 veelgestelde vragen over voorbehoedsmiddelen