girls

9 veel gestelde vragen over homoseksualiteit

Heb je de versierde boten al door Amsterdam zien varen? Vandaag is de Canal Parade, het hoogtepunt van de Gay Pride. Het is een supergroot feest, maar ook een belangrijke manier om aandacht te vragen voor homoseksualiteit, want daar bestaan nog steeds veel vragen en misverstanden over. We zetten negen veel gestelde vragen voor je op een rijtje.

Er zijn nog steeds veel vragen en misverstanden over homoseksualiteit. We zetten negen veel gestelde vragen voor je op een rijtje! 

#1. Ik fantaseer wel eens over seks met een meisje. Ben ik nu lesbisch?
Nope, het fijne van fantasie is dat je daarin van alles uit kunt proberen, ook dingen die je in het echt helemaal niet fijn lijken. Dat jij fantaseert over seks met een girl hoeft dus niet te zeggen dat je in het echt ook naar bed zou willen met een girl, al kan dat natuurlijk wel.

#2. Kun je homo worden?
Nog steeds denken mensen dat homo-zijn een keuze is, maar dat is het niet. Wetenschappers denken zelfs dat in de baarmoeder al wordt bepaald of iemand homoseksueel is of niet. Dus nee, je kunt geen homo worden. Je kunt of course wel ontdekken dat je homo (of bi) bent. En dat kan ook best verwarrend zijn.

#3. Ik denk dat mijn BFF verliefd op me is. Wat moet ik nu doen?
Om te beginnen zou je kunnen vragen of je BFF op girls valt. Als ze ja zegt, vertelt ze je misschien meteen wel wie ze leuk vindt en weet je of je je zorgen moet maken. Als je al weet dat ze lesbisch of bi is, kun je gewoon vragen of ze verliefd is. Blijkt ze echt op jou? En ben jij niet op haar? Dan is het verstandig om dat meteen te zeggen, zodat zij geen hoop blijft houden. Dat is best rot, want misschien heeft zij een tijdje afstand nodig voor jullie weer echt besties kunnen zijn. Remember: vriendschap duurt meestal langer dan verliefdheid, dus waarschijnlijk komt het uiteindelijk wel weer goed tussen jullie.

#4. Is het gek dat ik nog niet weet of ik homo ben?
Nee hoor, heel veel boys en girls twijfelen tijdens de puberteit of ze op jongens, meisjes of allebei vallen. Sommigen switchen zelfs nog een paar keer: van biseksueel toch naar hetero of van hetero naar homo: het kan allemaal. Meestal weet je aan het einde van de puberteit wel zo’n beetje op welk geslacht je valt, maar er zijn ook mensen die daar veel langer over doen.

#5. Wat is het verschil tussen biseksueel en homoseksueel?
Homoseksuelen vallen alleen op mensen van hetzelfde geslacht (jongen op jongen, meisje op meisje), terwijl biseksuele girls op jongens én meisjes verliefd kunnen worden.

#6. Ik ben homo, maar ik ken helemaal niemand die ook homo is. What to do?
Je zit op een megagrote school en drie clubjes en toch ken je he-le-maal niemand die ook homo is. Tja, waarschijnlijk zijn ze er wel, maar zitten ze nog in de kast. Voor contact met homoseksuele leeftijdsgenoten kun je eens kijken op www.nietalleenanders.nl. Daar vind je activiteiten door heel Nederland, speciaal voor LHBT-jongeren.

#7. Moet je iedereen vertellen dat je homo bent?
Vertel je ook iedereen dat je veel van kaas houdt of dat je van BFF geswitcht bent? Nee toch? Niet omdat jij je ervoor schaamt, maar omdat het voor anderen niets uitmaakt. In een ideale wereld zou het ook zo gaan voor homoseksualiteit: je vertelt het aan degenen die het moeten weten (je family, friends en potentiële lover) en de rest van de wereld ontdekt het dan wel een keer. Of niet. Helaas werkt het nog vaak niet zo en vinden je klasgenoten het superinteressant om over te roddelen. Sommige girls kiezen er daarom voor om tóch een echte coming-out te doen, bijvoorbeeld met een spreekbeurt. Op die manier kun je één keer alle vragen beantwoorden en ben je er hopelijk vanaf. Maar of je nou honderd mensen vertelt over je geaardheid of twee: het allerbelangrijkst is dat jij doet waar je je goed bij voelt. Houd er alleen wel rekening mee dat zodra je iemand in vertrouwen neemt, er een grote kans is dat er nog meer mensen achterkomen dat jij op girls valt.

#8. What to do als mijn ouders het niet accepteren?
Helaas is ook anno 2016 het nog niet voor iedereen oké om homo te zijn. Wat je het beste kunt doen als je denkt dat je ouders het niet accepteren, verschilt per situatie. Als je bang bent dat je ouders je echt nooit meer willen zien en je gaat over een jaar op kamers, besluit je misschien om nog even in de kast te blijven, terwijl je het misschien eerder vertelt als je nog vijf jaar thuis moet blijven wonen en denkt dat je ouders uiteindelijk wel bijtrekken. In elk geval kun je in dit soort situaties best wat hulp gebruiken. Adressen kun je vinden op de site iedereenisanders.nl.

#9. Ik wil graag laten zien dat ik homo’s steun, maar hoe kan ik dat het beste doen?
Het allerbelangrijkste is dat je laat zien dat je homo’s accepteert. Dat kun je doen door elke dag van top tot teen in regenboogvlaggen gehuld te gaan, maar je kunt het ook subtieler aanpakken door ‘homo’ niet als scheldwoord te gebruiken en er iets van te zeggen als je klasgenoten het hebben over ‘potten die er altijd uitzien als mannen’ of ‘flikkers’. Wil je echt meer doen? Dan kun je kijken of jouw school al een Gay-Straight Alliance heeft en je daarbij aansluiten, of er zelf eentje opzetten.

[shoppable_snippet id=13c3]

Lees ook:

Beeld: 123RF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Val jij op jongens of meisjes?

Gerelateerde artikelen