Het is een van de minder prettige dingen aan een meisje zijn: je ongesteldheid. Puistjes, een humeur om op te schieten en buikpijn. En dan heb je er ook nog eens superveel vragen over. We zetten een aantal veelgestelde exemplaren voor je op een rijtje.

#1. Au! Het doet superveel pijn. Wat kan ik daartegen doen?

Als je regelmatig ongesteld bent, kun je proberen om net voordat je ongesteld wordt, al een pijnstiller in te nemen. Verder is een warme kruik vaak lekker en helpt het om te bewegen, ook als je daar eigenlijk niet zo’n zin in hebt. Als het echt heel erg veel pijn blijft doen, kun je overwegen om aan de pil te gaan, die maakt je ongesteldheid vaak minder heftig.

#2. Ik ben 16 en nog steeds niet ongesteld. Is dat wel normaal?

De meeste meiden worden tussen hun elfde en vijftiende ongesteld. Als jij op je zestiende nog niet ongesteld bent, ben je dus iets ouder dan gemiddeld. Dat is op zich niets om je zorgen over te maken, maar als je op je achttiende nog steeds niet ongesteld bent, is het verstandig om even langs de dokter te gaan.

#3. Waarom ben ik eigenlijk ongesteld?

In de puberteit word je volwassen en dat betekent ook dat je lichaam zich klaarmaakt om kinderen te krjigen. Elke maand rijpt er daarom een eitje in je buik. Als je onbeschermde seks hebt, kan dit eitje bevrucht worden door het zaad van een jongen. Je raakt dan zwanger. Je lichaam bereidt zich daar alvast op voor door de wand van je baarmoeder extra dik te maken. Als je niet zwanger raakt, stoot je lichaam het eitje en dat dikkere baarmoederslijmvlies weer af. Je bloedt dan een paar dagen, ofwel, je bent ongesteld.

#4. Je hoort toch elke maand ongesteld te zijn? Bij mij is het veel minder vaak. Klopt dat wel?

De meeste volwassen vrouwen zijn inderdaad eens per vier weken ongesteld, maar als je in de puberteit bent, is je lichaam nog aan het ‘oefenen’. Het kan dus zomaar zijn dat je ongesteld bent en dan weer een paar maanden niet, of dat je juist na twee weken alweer ongesteld bent. Niets om je zorgen over te maken dus.

#5. Hoelang ben je ongesteld?

Gemiddeld zijn vrouwen drie tot zeven dagen ongesteld.

#6. Kan ik seks hebben als ik ongesteld ben?

Ja, dat kan. Of je dat wilt, hangt af van jou en je lover. Sommige girls hebben niet zo veel last van hun ongesteldheid en vinden seks in die periode juist fijn, andere moeten er niet aan denken. En de boys? Tja, sommige vinden het niet zo fijn om bloed aan hun piemel of handen te krijgen en wachten liever een weekje.

#7. Hoe kan ik het beste aan mijn moeder vertellen dat ik ongesteld ben?

Veel girls vinden het een beetje eng om aan hun moeder te vertellen dat ze ongesteld zijn. Maar hé, vanaf het moment dat jij geboren bent, wist je moeder dat dit moment zou komen, hoor. And guess what? Zij is al supervaak ongesteld geweest. Daardoor kan ze je juist heel goed steunen. Vertel het haar dus maar gewoon, ook als dat een beetje awkward voelt.

#8. Klopt het dat ik stop met groeien als ik eenmaal ongesteld ben?

Meestal word je pas ongesteld als je het grootste gedeelte van je groeispurt al hebt gehad. Gemiddeld groeit een meisje nog zes centimeter als ze voor het eerst ongesteld is geworden, maar dat wil of course niet zeggen dat jij niet wat meer of minder groeit als je ongesteld bent.

#9. Moet ik per se tampons gebruiken? Ik vind het eng om ze in te brengen.

Nee hoor, maandverband werkt net zo goed. Wil je toch heel graag een tampon gebruiken, bijvoorbeeld omdat je gewoon wilt zwemmen tijdens je ongesteldheid, kun je het beste beginnen met een mini. Oefen het inbrengen pas als je ongesteld bent, anders is je vagina te droog. Veel girls vinden het handig om hun voet op de wc te zetten en de tampon dan naar binnen te schuiven. Voel je hem daarna nog steeds zitten? Dikke kans dat-ie niet diep genoeg zit. Schuif ‘m dan de volgende keer iets verder, tot je hem echt niet meer voelt.

Beeld: iStock

Lees ook: