Heb jij binnenkort weer een belangrijke toets die je echt moet halen en weet je niet goed hoe je dat moet aanpakken? Dan zijn deze tips wel handig voor jou!

Tip 1: maak een planning
Hoe irritant is het als je een paar dagen voor je toets erachter komt dat de stof meer is dan je dacht. Daarom is plannen zo belangrijk. Maak een goed schema zodat je niet in tijdnood komt. Probeer je echt aan de planning te houden. Hang het boven je bed of op de deur zodat je er niet omheen kunt.

Tip 2: maak samenvattingen
Je denkt nu vast: maar dat duurt zo lang… Je bent wel even bezig met het schrijven van een samenvatting. Maar als je het eenmaal hebt, is het superhandig! Je onthoudt de stof beter wanneer je het opschrijft. Zo hoef je ook niet telkens alle lappen stof terug te lezen en het is makkelijk mee te nemen.

Tip 3: leren op het juiste moment
Je moet niet gaan leren als je heel moe bent, want dan neem je niks op. Het is beter om per dag 2 uur te leren dan een hele dag te blokken.

Tip 4: een passende omgeving
Zoek een plek waar je rustig op jouw manier kunt leren en niet gestoord kan worden. Zo kun je je optimaal concentreren op je leerwerk. Als je met muziek leert, zorg er dan ook voor dat anderen geen last van jou hebben.

Tip 5: take a break
Zorg dat je genoeg pauzes tussen je leerwerk neemt. Niemand kan 10 uur achterelkaar leren, dus jij ook niet! Je hersenen hebben de tijd nodig om alles te verwerken. Als je tussendoor een goede pauze neemt, kun je je daarna weer beter concentreren.

Tip 6: herhalen, herhalen en nog eens herhalen…
Door de leerstof veel te herhalen, onthoud je het beter.

Tip 7: offline
Zet alles om je heen uit: de tv, telefoon en tablet. Wanneer je phone gewoon aanstaat, ga je toch stiekem kijken wie jou een appje heeft gestuurd. Dat leidt af! Wil je wel geluid om je heen, zet dan rustige muziek op.

Tip 8: een spiekbriefje
Doe net alsof je een spiekbriefje maakt. Op deze briefjes schrijf je de belangrijkste dingen die je moet onthouden. Zo leer je onbewust heel snel. Maar laat wel het spiekbriefje gewoon thuis, want je kan het makkelijk zonder!

Tip 9: vraag om hulp
Als je niet sterk bent in een vak kun je altijd extra hulp inschakelen. Ga op school bij je leraar langs en vraag om hulples of vraag je slimme neef of hij je wil helpen. Je hoeft je er niet voor te schamen.