Je hebt ze in allerlei soorten en maten en stiekem zijn we er best een beetje trots op: onze borsten. Maar wanneer stoppen ze eigenlijk met groeien en wat betekent het als ze pijn doen? En waar bestaan ze eigenlijk uit? Hier lees je alles wat je moet weten!

 

 

 

 

Waar bestaan mijn borsten uit?
Borsten bestaan uit lichaamsvet en allerlei kliertjes. Deze kliertjes zorgen voor de melkproductie als je later kinderen krijgt. Maar dat duurt waarschijnlijk nog wel even…

Hoe komt het dat de borsten van jongens niet groeien?
Het hormoon oestrogeen (wat wij girls vooral hebben) zorgt ervoor dat je borsten gaan groeien. Bij boys is de productie hiervan veel lager en zij hebben vooral een ander hormoon in hun lichaam: testosteron. Dit zorgt voor een lage stem, borsthaar en een remming van de groei van hun borsten.  

Waarom doen mijn borsten soms pijn?
Pijnlijke borsten kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen je hormonen er rond je menstruatie voor zorgen dat ze pijn gaan doen. Maar het kan ook zijn dat ze aan het groeien zijn. Of misschien slik je de pil en heb je daarom pijnlijke borsten. Heb je toch het gevoel dat er echt iets aan de hand is? Overleg dan met je huisarts, want hij/zij kan dat het beste bepalen!

Wanneer stoppen mijn borsten met groeien?
Dit is bij elke girl weer anders. Het kan zijn dat ze tot je 23e blijven groeien, maar het kan ook dat ze op je 18e al stoppen. Het hangt er dus maar net van af….

Kan ik mijn borsten sneller laten groeien?
Nee, helaas kan dit niet. Het is gewoon een kwestie van tijd… En je genen.  

Kan ik mijn borsten verkleinen?
De enige manier waarop dit kan, is via een operatie. Als je erg last hebt van je grote cup, zou je dit kunnen overwegen. Vaak wordt het nog vergoed ook!

Lees ook: Fabels over borsten

Verandert mijn cupmaat als ik aankom of afval?
Bij de ene girl verzamelt het vet zich in haar heupen en benen, terwijl het bij de ander juist naar haar borsten en buik gaat. Het ligt er dus maar net aan bij welke groep jij hoort…

Is het normaal dat mijn tepels bobbeltjes en haar hebben?
Ja, dit is heel normaal! Je kunt je haartjes verwijderen met een pincet als je dat liever wilt, maar het is niet vreemd dat je ze daar hebt groeien. En die kleine bobbeltjes zijn vaak gewoon het effect van kliertjes die aan het werk zijn.

Help! Ik heb striae op mijn borsten. Hoe kan dit?
Als je lichaam verandert en groeit, kun je last krijgen van striae. Ook dit is heel normaal! En als je het niet mooi vindt, kun je er altijd cacaoboter overheen smeren. Dit maakt het minder zichtbaar. Maar het is het beste om het gewoon te accepteren, want het gaat niet weg en is echt niets om je voor te schamen!

Mijn ene borst is groter dan de andere, wat nu?
Ook dit is hartstikke normaal. Bij sommige girls is het verschil misschien groter dan bij andere, maar dit is niets om je zorgen over te maken.

Volgens mij heb ik omgekeerde tepels…
20 procent van de vrouwen wordt met omgekeerde tepels geboren en het kan zijn dat jij daarbij hoort. Je melkkliertjes zijn in dat geval korter dan normaal, waardoor je tepels naar binnen staan in plaats van naar buiten. Maar dit is helemaal niet erg en is gewoon heel gezond!

Hoe kan ik mezelf controleren op borstkanker?
Doe je shirt en beha uit en ga voor de spiegel staan. Sta rechtop en kijk of je veranderingen ziet, zoals rode plekken of zwellingen. Als je niets ziet, kun je je armen omhoog doen en nog eens kijken. Vervolgens kun je op bed gaan liggen en je borsten voelen met je vingertoppen. Ga alles na en voel of je geen vreemde plekjes voelt. Voel je wat? Ga bij twijfel altijd langs de huisarts!

Help! Ik voel een knobbeltje
Raak niet meteen in paniek! 80 procent van de knobbeltjes in borsten zijn onschuldig. Vertrouw je het toch niet? Leg het dan voor aan je huisarts. Liever drie keer te veel naar hem/haar toe, dan één keer te weinig!

Wist je dat…
…het gemiddelde gewicht van een borst 250 gram is en ongeveer 5 procent van je lichaamsvet bevat?
… je borsten (net als de penis van een boy) opzwellen als je opgewonden bent?
… de gemiddelde lengte van een stijve tepel rond de 0,95 centimeter ligt?
… de gemiddelde cupmaat in Nederland 80C is?

Lees ook: Alles over… down under