Is er iets misgegaan met een voorbehoedsmiddel of heb je onveilig seks gehad? Dan is het slim om een morning-afterpil te halen. Maar hoe werkt het precies en moet het echt per se de dag erna worden geslikt? Alles wat je moet weten over de morning-after pil lees je hier!

Wat is het?
De morning-afterpil wordt ook wel noodpil genoemd en is een pil die je kunt slikken als je onveilige seks hebt gehad. Het is een ronde pil, die wat groter is dan een normale anticonceptiepil. De kans dat je zwanger wordt, wordt hierdoor een stuk kleiner.

Wanneer kan ik het gebruiken?
Is het condoom gescheurd of heb je de afgelopen weken de pil verkeerd geslikt? Dan is het na onveilige seks verstandig om een morning-afterpil te halen. En wanneer je helemaal geen anticonceptie gebruikt en onbeschermd seks hebt gehad is het een echte must wanneer je niet zwanger wilt raken!

Hoe werkt het precies?
De morning-afterpil stelt de eisprong uit, waardoor je niet zwanger kunt worden.

Kan ik het echt alleen de dag erna innemen?
Nee, je kunt de morning-afterpil slikken tot 72 uur nadat je onveilige seks hebt gehad. Dat zijn dus drie dagen! Maar vergeet niet dat het toch het beste is om het zo snel mogelijk in te nemen, want dan is de kans op een zwangerschap het allerkleinst. Binnen 24 uur is het allerbeste.

Hoe betrouwbaar is het?
De morning-afterpil is niet 100% betrouwbaar en daarom bestaat er nog altijd een kleine kans om toch zwanger te raken. Het beste is dus om gewoon altijd anticonceptie te gebruiken. Word je erna niet ongesteld? Doe dan een zwangerschapstest. Just to be sure!

Waar kan ik een morning-afterpil kopen?
Je kunt het zelf kopen bij een apotheek of drogist en hebt hier geen recept voor nodig. Het kost ongeveer €15,-.

En wat nu als het zondag of ’s avonds is?
Check of er echt geen apotheek in de buurt open is. Meestal zijn die op de grote treinstations of in het ziekenhuis wel op zondag open! Kan je er echt geen vinden? Dan kan je het de volgende ochtend meteen halen bij de apotheek of drogist bij jou in de buurt. De 72 uur red je in ieder geval nog wel!

Is de morning-afterpil gevaarlijk?
Nee, het is niet slecht voor je gezondheid. Wel zitten er meer hormonen in dan in een gewone anticonceptiepil, waardoor je last kunt krijgen van bijwerkingen. Het is heel normaal om hoofdpijn of onregelmatig bloedverlies te krijgen. Ook misselijkheid komt vaak voor.

Ik moet overgeven na het innemen van de morning-afterpil. Werkt het nu nog?
Nee. Het is in dit geval verstandig een nieuwe in te nemen.

Mijn ouders mogen niet weten dat ik de morning-afterpil gebruik.
Je kunt dan het beste gewoon zelf naar de apotheek of drogist gaan om er eentje te kopen. En wanneer je het met een recept van de huisarts wilt halen, kun je gewoon met hem/haar overleggen wat je het beste kunt doen. De huisarts heeft beroepsgeheim en zal dus niets tegen je ouders vertellen. No worries!

Ik durf de morning-afterpil niet te kopen.
Vraag een vriendin of ze er eentje wil halen. Of ga naar een drogist in een andere plaats dan waar je woont. Zo kom je in ieder geval geen bekende tegen!

Lees ook: Anticonceptiemiddelen