Wist je dat maar 50 procent van de girls in staat is om hun vagina aan te wijzen? Zo zie je maar weer hoe weinig we eigenlijk van ons plekje down under weten! Het blijft ook best wel lastig. Want hoeveel ‘gaten’ hebben we nou eigenlijk en waar dient schaamhaar precies voor? Je leest hier alles wat je moet weten!

 

 

Algemeen

De vulva
Veel van ons praten over ons geslachtsdeel als de ‘vagina’, maar eigenlijk klopt dit helemaal niet! De vagina is maar één onderdeel van de vulva. De vulva bestaat uit de binnenste- en buitenste schaamlippen, de clitoris en het perineum. Het perineum is de huid tussen de vagina en de anus.

Drie gaten
Elke girl heeft drie gaten. Van voor naar achteren zijn dit de urineopening, de vagina en de anus. De vagina is het gaatje waar ons menstruatiebloed uitkomt en de penis ingaat tijdens de seks.

De clitoris
Dit is het knobbeltje aan de voorkant van je binnenste schaamlippen. Hier komen wel achtduizend zenuwuiteinden samen en daardoor is het een erg gevoelig plekje.

Elke vulva is anders
Elke vulva is anders. De ene girl heeft kleine schaamlippen en de andere juist weer wat grotere. Dit is heel normaal! Het komt zelfs vaker voor dat de binnenste schaamlippen groter zijn dan de buitenste. Als je er écht last van hebt, kun je er een huisarts naar laten kijken. Als blijkt dat je schaamlippen abnormaal groot zijn, kun je overwegen ze operatief te laten verkleinen. Dit moet altijd wel in overleg met je ouders en het is best een grote stap. Denk er dus eerst goed over na.

Waar dient schaamhaar voor?
Vroeger diende het als bescherming, omdat de mensen toen nog naakt rondliepen. Maar nu we allemaal kleding dragen, is dit niet meer nodig. Het is dus niet noodzakelijk om schaamhaar te hebben. De ene girl vindt het fijn om alles te scheren en de ander niet. Wat jij mooier vindt!

Hoe houd je je vagina schoon?
De vagina houdt zichzelf schoon en wassen met zeep is dus niet nodig. Bovendien kan dit de zuurtegraad van binnen aantasten, waardoor je een infectie kunt krijgen. Afspoelen met lauw water is genoeg.

Afscheiding
Het is heel normaal om last te hebben van witte afscheiding. De wand van je vagina en baarmoederhals maken vocht en slijm aan en af en toe komt daar wat van naar buiten. De hoeveelheid kan telkens verschillen. Zo heb je vlak voor je menstruatie bijvoorbeeld wat meer last. Je kunt een inlegkruisje in je onderbroek doen, zodat de afscheiding wordt opgevangen. Als je afscheiding bloederig is (terwijl je niet ongesteld bent) of de kleur verandert, is het slim om even langs de huisarts te gaan.

Lees ook: afscheiding

Seks

Hoe masturbeer je?
Als je je clitoris bijvoorbeeld streelt met je vingers, kun je daar een orgasme van krijgen. Je kunt zelf experimenteren en ontdekken wat je fijn vindt. Ook kun je een seksspeeltje gebruiken, zoals een vibrator of dildo. Een dildo heeft meestal een beetje de vorm van een penis, terwijl een vibrator er ook heel anders uit kan zien. Een vibrator beweegt, trilt en heeft soms een extra ‘tentakel’ waar de clitoris en/of anus mee gestimuleerd kan worden. Een dildo heeft dit niet.

Wat is squirten?
Als een meisje spuitend klaarkomt, heet dit squirten. Dit komt niet zo vaak voor, maar als je G-spot gestimuleerd wordt, is het wel mogelijk.

G-spot
De G-spot is een plek in de weefselwand van de vagina die bij sommige girls heel gevoelig is en daardoor voor een orgasme kan zorgen. Stimulering van de clitoris is dan niet nodig. Maar er zijn maar weinig meiden die zo een orgasme kunnen krijgen.

Lees ook: bestaat de G-spot?

Wat zijn vaginale ‘scheten’?
Dit zijn niet écht scheten, maar lucht in de vagina, wat een vreemd geluid kan veroorzaken. Sommige girls hebben hier vaker last van dan andere, vooral tijdens de seks of bepaalde sportoefeningen. Je hoeft je echt nergens voor te schamen! Dit is heel normaal.

Lees ook: vaginale vragen