Drugs; je hoort er van alles over. Maar wat voor effect hebben de verschillende soorten precies en waarom is het zo gevaarlijk om drugs gebruiken? Je checkt het hier!

#1. Hasj en wiet
Hasj en wiet kun je roken in de vorm van een joint. Ook kun je het eten, verwerkt in een koekje of cake (spacecake). Veel mensen denken dat je niet verslaafd aan hasj en wiet kan raken omdat het softdrugs zijn, maar dat is niet waar.

Wat doet het met je?
Je kunt er ontzettend melig van worden en bijvoorbeeld een ‘lachkick’ krijgen. Om iets wat eigenlijk niet eens zo heel grappig is kun je makkelijk een uur dubbel liggen.
Maar je kunt er ook suf van worden of slaperig en draaierig. Als je niet lekker in je vel zit kan dit erger worden; het is dus niet zo dat je er standaard vrolijk van wordt. Daarnaast kun je een ‘vreetkick’ krijgen. Door deze drugs heb je nooit het gevoel dat je vol zit en zo kun je zonder het zelf te beseffen hele repen chocola en zakken chips opeten.

#2. XTC
Dit wordt ook wel de ‘lovedrug’ genoemd.

Wat doet het met je?
Je wordt lief en knuffelig, vindt de mensen die je normaal al aardig vindt ineens helemaal het einde en bent verliefd op iedereen. Je geniet van alle muziek (ook als het normaal niet je smaak is) en kan je de hele avond vermaken met een kussentje of een zachte bank.

Tegenwoordig worden heel veel pillen verkocht onder de naam XTC. Helaas zit de stof die je zo ‘verliefd’ maakt (MDMA) er vaak niet in. In zo’n klein pilletje kan van alles zitten wat er niet thuishoort. Soms is het gewoon een stof die geen leuk (maar ook geen slecht) effect geeft. Soms is het een giftige stof, zoals PMMA. In het ergste geval kan dit leiden tot leverfalen of zelfs de dood. Daarnaast kan (veel) gebruik van XTC leiden tot depressies, angstaanvallen en infecties.

Lees ook: 9 veel gestelde vragen over ongesteldheid

#3. Coke
Cocaïne is een drug afkomstig van de cocaplant. Doormiddel van een chemisch proces wordt hier wit poeder van gemaakt. Over het algemeen wordt dit door de neus geïnhaleerd (snuiven).

Wat doet het met je?
Coke kan je een sterk en energiek gevoel geven. Het lijkt alsof je de hele wereld aankan; je belandt in een flash, een soort korte trip. Helaas is deze roes al snel uitgewerkt, er ontstaat dan meteen de drang naar meer. Na een keer is het moeilijk stoppen en je wilt het liefst de hele avond doorgaan. Naast het feit dat het zeer gevaarlijk kan zijn (het wordt gemixt met bakpoeder, meel en andere stoffen die slecht voor je zijn), is het ook erg duur.

#4. GHB
GHB wordt ook wel de ‘verkrachtersdrug’ genoemd: het kan op een feestje makkelijk in je drankje worden gegooid.

Wat doet het met je?
Je wordt draaierig, hangerig en vooral moe en vergeetachtig. Degene die je kwaad wil doen verandert in een poeslief, verzorgend persoon die wel even met je mee naar buiten gaat om een luchtje te scheppen.

Je kunt deze situatie voorkomen door je drankje nooit uit het oog te verliezen: laat het niet onbeheerd op de bar staan en beter nog: hou je glas zo vast dat je handpalm de bovenkant verschermt. Mocht je het vermoeden hebben dat er toch iets raars aan de hand is (je drankje smaakt raar en/of je voelt je niet goed), raak dan niet in paniek. De drug zelf is niet gevaarlijk. Zorg dat je bij je vriendinnen in de buurt blijft, ga niet in op plotseling lieve mannen en pak een taxi naar huis. Als je de volgende dag wakker wordt, ben je hooguit wat misselijk. Voel je je toch niet goed of ben je bang? Ga dan voor de zekerheid langs je huisarts.

Lees ook: 7 tips om je minder down te voelen