Alles over soa’s

Het woord soa heb je vast en zeker wel eens voorbij zien komen, maar wat is het nou precies en hoe kun je het krijgen? Hier lees je alles wat je moet weten!

Het woord soa heb je vast en zeker wel eens voorbij zien komen, maar wat is het nou precies en hoe kun je het krijgen? Hier lees je alles wat je moet weten!

Wat is een soa?
De afkorting soa staat voor een ‘seksueel overdraagbare aandoening’, oftewel een geslachtsziekte. Het wordt altijd overgebracht via seks. Er zijn verschillende soorten en de één komt vaker voor dan de ander.

Hoe kun je het krijgen?
Als je onveilige seks hebt gehad met iemand die een soa heeft, kun je het zelf ook krijgen. Gebruik dus altijd een condoom. En vergeet niet dat je ook door anale of orale seks een SOA kunt oplopen!

 

 

 

Welke SOA’s zijn er allemaal?
Wij hebben de vijf meest voorkomende SOA’s en hun symptomen voor je op een rijtje gezet. Het mogen dan wel onschuldige kwaaltjes lijken, de gevolgen zijn helemaal niet zo onschuldig! Denk aan onvruchtbaarheid, of beschadiging van organen… Gelukkig zijn soa's wel goed te behandelen. Loop er dus niet te lang mee rond als je klachten hebt!

Chlamydia
Zo herken je het: meer afscheiding, pijn bij het plassen en vrijen en pijn in de onderbuik. Maar ook als je geen klachten hebt, kun je chlamydia hebben!
Goed te behandelen? Ja, meestal ben je er na een antibioticakuur weer van af.

Gonorroe
Zo herken je het: sterk ruikende afscheiding.
Goed te behandelen? Ja, één antibioticakuur is genoeg.

Syfilis
Zo herken je het: zweren in of op je mond en bij je vagina, daarna grieperig gevoel en haaruitval.
Goed te behandelen? Ja, maar je moet er wel op tijd bij zijn! Anders kunnen je organen worden beschadigd.

Genitale wratten
Zo herken je het: vaak zie je ze niet, maar heb je wel last van jeuk. Als je ongesteld bent, kan dit erger worden.
Goed te behandelen? Ja, de dokter kan met een bepaalde vloeistof de wratten aanstippen, ‘bevriezen’ of wegsnijden.

Hiv
Ook hiv is een soa. Deze komt misschien niet zo vaak voor als bovenstaande, maar mag zeker niet vergeten worden. Je merkt deze soa vaak niet meteen, want vaak krijg je pas na jaren ernstige klachten. Denk bijvoorbeeld aan een longontsteking of huidkanker.
Goed te behandelen? Nee, hiv is niet te genezen. Wel zijn er medicijnen die de klachten kunnen verminderen.

Checklist: Heb ik een soa?
Zoals je hebt gelezen heeft elke soa zijn eigen bijbehorende symptomen, maar de meest voorkomende hebben we hier nog even voor je op een rijtje gezet.
Heb je last van…
– Afscheiding of veranderende afscheiding?
– Bloedverlies terwijl je niet ongesteld bent?
– Jeuk?
– Pijn tijdens het vrijen?
– Pijn in je onderbuik?
– Een branderig gevoel tijdens het plassen?
– Een rode huid en/of blaasjes bij je vagina?

Help! Ik denk dat ik een soa heb. Wat moet ik nu doen?
Heb je onveilige seks gehad en herken je een aantal van de bovenstaande symptomen? Geen paniek, het kan goed zijn dat het niets is. Maar het is altijd verstandig om even naar de dokter te gaan. Hij of zij kan een soa-test bij je afnemen. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat je inderdaad een soa hebt zal de dokter medicijnen voor je voorschrijven. Vaak ben je er dan in no time weer van af.

Vergeet niet dat je ook een soa kunt hebben als je nergens last van hebt! Als je onveilig hebt gevreeën, is de kans altijd aanwezig. Daarom is het ook verstandig om in dat geval een test te doen. Gewoon, voor de zekerheid.

Ik durf niet naar de dokter voor een soa-test. Wat nu?
Voor een gratis en anonieme test kun je terecht bij de GGD. Ook kun je online een soa-test kopen die je thuis kunt doen. Dit is heel fijn, maar als je een SOA hebt zul je alsnog naar de dokter moeten voor medicijnen… Probeer je daarom over je angst heen te zetten. Een dokter heeft een geheimhoudingsverklaring en je hoeft je echt nergens voor te schamen! Hij heeft zoiets echt wel vaker meegemaakt.

Voorkom een soa
Vrij altijd veilig! Op deze manier zal je nooit een soa oplopen. Gebruik dus altijd een voorbehoedsmiddel! En wil je toch per se zonder condoom vrijen met je vriendje? Dan is het slim om van tevoren allebei een soa-test te doen. Zo weet je zeker dat jullie niks hebben en elkaar niet kunnen besmetten. Maar eh… zorg er dan wel voor dat je anticonceptie (pil) gebruikt. Jullie hebben dan misschien geen soa, maar zonder condoom kun je altijd nog wel zwanger worden van hem.

Lees ook: Anticonceptiemiddelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen