Je bent al een tijd samen met je vriendje. Jullie vinden het superfijn om te zoenen, kroelen en elkaar overal aan te raken. Het liefst willen jullie nóg een stapje verder gaan… Hier vind je alles wat je moet weten over de eerste keer!

Ben ik er klaar voor?
Ten eerste is het superbelangrijk om er goed over na te denken of je dit écht wilt. Je moet het niet doen omdat je vriendje het per se wilt of omdat je vriendinnen het allemaal al gedaan hebben. Alleen jijzelf weet hoe je je voelt! Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag of je vaak over seks fantaseert en of je je naakt op je gemak voelt bij je vriendje. Het is ook goed om er met hem over te praten en te vragen wat hij precies wilt. Zo kunnen jullie samen tot een besluit komen. En als hij je respecteert, zal hij het helemaal niet erg vinden om te wachten totdat jij er wel klaar voor bent!

Doe de test: 'All the way' een goed idee?

Be prepared!
Als je zeker weet dat je ready bent, is het slim om na te denken over anticonceptie. Vrijen moet je namelijk altijd veilig doen! De beste manier is om voor ‘Double Dutch’ (pil + condoom) te gaan. Als je de pil gebruikt, ben je beschermt tegen een ongewenste zwangerschap, maar niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Je vrijt pas écht veilig als je naast de pil ook een condoom gebruikt, die beschermt je namelijk wel tegen soa’s.

Lees ook: Feitjes over SOA's

Hoe moet ‘het’?
Er zijn geen regels voor hoe je seks moet hebben. Doe gewoon wat fijn voelt, bouw het langzaam op en doe alles in jullie eigen tempo. Iedereen heeft weer anders seks!

Doet het pijn en ga ik bloeden?
De eerste paar keer seks kan even pijn en onwennig aanvoelen. Het is belangrijk dat je relaxt bent en je op je gemak voelt. Natuurlijk blijft de eerste keer spannend, maar met de juiste boy komt het helemaal goed. Ook goed voorspel kan ervoor zorgen dat de seks minder pijn doet. Bloeden kan voorkomen, maar dit gebeurt slechts bij twee op de tien girls. Het hoeft dus helemaal niet zo te zijn dat het bij jou ook gebeurt. Als je ontspannen bent en je prettig voelt, is de kans al een stuk kleiner!

Lees ook: Alles over voorspel

Ben ik te jong om seks te hebben?
De gemiddelde leeftijd waarop meisjes en jongens seks hebben is 16 à 17 jaar. Maar dit moet je niet als maatstaf nemen! Doe het gewoon wanneer je het zelf wilt, doe niets tegen je zin in en overhaast niets.

Lees ook: Te vroeg voor de eerste keer

Nog een paar extra tips:

1. Plan het niet in
Het is goed om er van tevoren met je vriendje over te praten, maar plan de dag waarop jullie seks willen hebben niet in. Je moet niets forceren en op deze manier hopen de zenuwen zich alleen maar op.

2. Goede plek
Kies voor een goede plek, waar jullie genoeg privacy hebben en rustig de tijd kunnen nemen voor alles.  

3. Juiste persoon
Seks is het fijnste om te doen met iemand waar je verliefd op bent. Doe het altijd met iemand die je vertrouwt, zoals je vriendje. Je moet je op je gemak kunnen voelen bij hem en er natuurlijk geen spijt van krijgen!

4. Bouw het rustig op
Begin niet overhaast aan de ‘daad’, maar ga eerst lekker met elkaar zoenen en strelen. Doe alles rustig aan en bouw het langzaam op. Goed voorspel is belangrijk, zodat je vagina vochtig genoeg is voordat zijn penis in jou gaat. Bovendien is het een hele goede manier om te ontspannen.

5. Praat!
Vertel hem wat je wilt en wat je fijn vindt. Door met hem te praten, kun je je beter ontspannen en dus beter genieten!

6. Let op de ander
En luister naar hem! Seks doe je samen en daarom is het ook belangrijk erop te letten of hij het ook naar zijn zin heeft. Als hij zenuwachtig is, kun je hem proberen op zijn gemak te stellen.

7. Fake het niet
Je hoeft écht niet klaar te komen. Het komt zelden voor dat een meisje bij de eerste keer seks al meteen klaarkomt. Geniet er gewoon van!

8. Lach!
De eerste keer gaat altijd een beetje onhandig, dus je kunt gewoon lekker lachen en praten met elkaar. Het hoeft niet perfect, als jullie maar genieten en ervoor zorgen dat het een fijne eerste keer wordt! Hoe beter je elkaars lichaam leert kennen, hoe lekkerder de seks uiteindelijk wordt.

En wat nou als het niet lukt?
Dit gebeurt heel vaak en is helemaal niet erg! Praat met elkaar, ontspan en probeer het gewoon nog eens. Het is echt niks om je voor te schamen.

Lees ook: Het lukt niet