Onbegrijpelijk. Al jaren deel je lief en leed met je beste vriendin, maar opeens trekt ze steeds meer met een ander meisje op.

Voor jou heeft ze nog amper tijd. En als je eindelijk een afspraak met je vriendin hebt weten te maken, praat ze de hele tijd over haar. Of is die nieuwe vriendin er ook bij. Dan voel je je al snel het vijfde wiel aan de wagen. Ze maken grapjes die jij niet begrijpt. Het andere meisjes heeft zich slim tussen jullie in weten te wringen. Nu ben je natuurlijk verdrietig, boos en vooral teleurgesteld. Hoe kun je het beste reageren?

Trek je niet terug
Laat niet zien dat je beledigd bent, reageer ook niet stoer of onverschillig en trek je vooral niet terug. Dat geeft de twee vriendinnen alleen maar het gevoel dat ze veel beter af zijn zonder jou. Het is moeilijk, maar gedraag je vooral zoals anders. Alsof er niets aan de hand is. Verzin dingen die je met z’n drieën kunt doen. Bewijs dat jij ook wat te bieden hebt en originele plannen kunt verzinnen.

Misschien is ze heel aardig
Probeer het nieuwe meisjes goed te leren kennen. Misschien is ze wel heel aardig. Je moet het zo zien: je beste vriendin heeft in elk geval een goede smaak. Want anders was ze toch ook niet met jou bevriend? Laat zien dat je geïnteresseerd bent in het nieuwe meisje. Vraag haar van alles over haar leven en de dingen die zij wel of niet leuk vindt. Als je haar beter hebt leren kennen, kun je misschien ook eens met haar alleen afspreken. Waarom zou je ook niet met haar bevriend kunnen raken? Als het niet lukt, heb jij er in elk geval je best voor gedaan.

Denk niet aan wraak
Je mag best boos zijn als je je plotseling buitengesloten voelt. Het is toch ook verschrikkelijk als een vriendin die je boven alles vertrouwd hebt, je zo behandelt? Bij zoveel ongerechtigheid krijg je last van wraakgevoelens. Het zal niet moeilijk zijn om je te wreken, want je kent je vroegere vriendin door en door en weet als geen ander haar zwakheden. Stop! Je bent verkeerd bezig. Als je vriendin zich zo dom gedraagt, hoef jij dat nog niet te doen. Bovendien… wat weet zij van jou? Zo wordt het van kwaad tot erger en is er geen weg meer terug als jouw vriendin op een gegeven moment tot inkeer komt.

Tips om over het verlies heen te komen
Je hebt zo je best gedaan om je vriendschap te behouden, maar helaas, het is niet gelukt. Hier wat tips om over de teleurstelling heen te komen:
– Denk niet dat jij iets verkeerd gedaan hebt. Het ligt aan je vriendin. Gevoelens en mensen veranderen nu eenmaal.
– Verwerk je verdriet. Net als bij liefdesverdriet maak je fases door van rouw, kwaadheid en eenzaamheid. En net als in de liefde komt er heus wel weer een nieuwe vriendin.
– Zoek nieuwe meisjes in de omgeving om mee om en uit te gaan. Je zult er gauw genoeg achter komen wie wel bij je past en wie niet.
– Hang niet meer zo aan één vriendin. Het is veel betere om meerdere vriendinnen te hebben. Dan ben je niet meer zo afhankelijk.