Tja, wat als je eruitziet als een jongen, maar eigenlijk nog een meisje bent? Dan zou je de wc voor jongens binnenlopen, toch? Of toch die voor meisjes? In Florida willen ze met een wet transgenders dwingen de wc te gebruiken van het geslacht dat op hun geboortebewijs staat. Een school in Pennsylvania is het daar niet mee eens en bedacht een ‘geslachtsneutrale’ wc.

Verkeerde wc
Het idee is ontstaan toen oud-student Patrick Rock, ook transgender, aangaf dat de wc de grootste struggle was in de periode dat hij op de school zat. Hij was constant bang dat andere studenten dachten dat hij in de verkeerde wc was beland. Patrick: ‘Ik kleedde me inmiddels als jongen, maar was nog steeds een meisje en gebruikte dus maar de vrouwen-wc. Soms kwam ik dan een meisje tegen dat me meteen heel raar aankeek, omdat ik eruitzag als een boy. Zodra ik naar de wc moest, was ik alleen bezig met welk toilet ik kon gebruiken en waar ik de minste kans had om iemand tegen te komen.’

Een toilet voor iedereen
De school kwam meteen in actie, zodat andere transgenders niet met hetzelfde probleem zouden zitten. Ze besloten een wc te maken die iedereen mag gebruiken. Het toilet heeft een genderneutraal bordje aan de deur hangen.