Je hebt een superleuk vriendje waarbij je je echt op je gemak voelt. Je wilt verder gaan dan alleen zoenen en bent klaar om de grote stap naar seks te maken! Maar bij seks komt meer kijken dan je misschien in eerste instantie denkt. Denk bijvoorbeeld aan SOA’s en zwanger worden. Wij leggen van 4 voorbehoedsmiddelen uit wat ze doen! Zo kan je voor jezelf de beste optie kiezen.

Condoom
Een condoom is een soort hoesje van rubber. Het is stevig, maar wel heel dun. Het condoom doe je bij de jongen om de penis heen voordat je seks hebt. Door het condoom kunnen de zaadcellen van de jongen niet in jouw baarmoeder komen. Zo voorkom je dat je zwanger wordt. Een andere belangrijke reden om een condoom te gebruiken is het beschermen tegen SOA’s. Je loopt met een condoom minder kans op seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals hiv en herpes.

Betrouwbaar?
Een condoom is betrouwbaar, maar je moet wel goed opletten dat het niet kapot is. Een scheurtje of gaatje in het condoom zorgt er meteen voor dat je toch nog zwanger kan worden of een SOA kan oplopen.

Pil
De pil is in Nederland het meest gebruikte voorbehoedsmiddel. Het wordt door de meeste meisjes vaak naast een ander voorbehoedsmiddel gebruikt, bijvoorbeeld naast het condoom.

Hoe werkt het?
De pil bevat hormonen die zorgen dat de eisprong niet meer plaatsvindt. Hierdoor word je dus niet zwanger. Naast het feit dat de eisprong niet plaatsvindt, zorgt de pil er ook voor dat de slijm in de baarmoederhals taaier wordt. Om zwanger te worden, moeten zaadcellen van de jongen door de baarmoederhals heen. Maar door de taaie slijm lukt dat niet meer.

Betrouwbaar?
De pil is heel erg betrouwbaar. Wel moet je de bijsluiter voor gebruik goed lezen en de pil ook echt zo gebruiken zoals in de bijsluiter staat. Doe je dat niet, dan kan de pil niet goed zijn werk doen en kan je alsnog zwanger worden. De pil kan je bij de huisarts aanvragen.

Morning after-pil
Is het condoom gescheurd, ben je vergeten om je pil in te nemen of moet je braken? Dan kan je het beste binnen 12 uur na de seks een morning after-pil innemen. Dit wordt soms ook wel een noodpil genoemd. Deze pil maakt de kans op zwangerschap kleiner tot maximaal 72 uur na de seks.

Betrouwbaar?
Hoe sneller je de pil inneemt, hoe minder de kans is op zwangerschap. Voor de zekerheid kan je het dus zo snel mogelijk innemen. Deze pil is te koop bij de apotheek, drogist en andere winkels waar geneesmiddelen verkrijgbaar zijn.

Spiraaltje
Een spiraaltje ziet eruit als een klein ankertje van kunststof. Het wordt door een arts in de baarmoederholte ingebracht. Aan het spiraaltje hangen 2 draadjes, deze steken uit de baarmoederholte. Met deze draadjes wordt het spiraaltje weer uit je lichaam gehaald. Als je het spiraaltje aan het begin van je menstruatie in laat brengen, dan ben je vanaf de eerste dag beschermd tegen zwangerschap. En als je het spiraaltje weg laat halen, ben je meteen weer zo vruchtbaar als ervoor.

Hormoonspiraal
Het hormoonspiraaltje geeft kleine hoeveelheden van een progestreen af. Dit zorgt ervoor dat de slijm in de baarmoederhals dikker wordt. Om zwanger te worden, moeten zaadcellen van de jongen door de baarmoederhals heen. Door het dikke slijm lukt dat niet meer. Dit spiraaltje werkt 5 jaar lang, hierna kan je het door een dokter laten vervangen. Een bijwerking van het hormoonspiraaltje is dat je minder bloed verliest. Het bloedverlies kan na een tijdje zelfs helemaal stoppen.

Koperspiraal
Het koper in dit spiraaltje zorgt voor een ontstekingsreactie. Je lichaam herkent dit stofje niet en reageert hierop. Hierdoor werkt de baarmoeder niet optimaal en kan je niet bevrucht worden. Dit spiraaltje kan 5 tot 10 jaar in je lichaam blijven en daarna weer makkelijk vervangen worden.

Betrouwbaar?
Het hormoon- en koperspiraaltje zijn heel betrouwbare anticonceptiemiddelen. Wel kan je bij de hormoonspiraal de eerste 3 tot 6 maanden last krijgen van onregelmatig bloedverlies, maar dit zal overgaan. De bijwerkingen van het koperspiraaltje zijn vervelender dan bij een hormoonspiraaltje. Sommige meiden krijgen namelijk last van buikkrampen en meer bloedverlies.