bang alleen zijn

Talk: ‘Ik ben bang om alleen te zijn’

Ik zit met een probleem waar ik me voor schaam! Ik ben heel erg bang als ik alleen ben, maar ik ben dus al 13 jaar. Ik slaap ook al twee jaar in bed bij mijn moeder.

Ik durf dus nooit alleen te zijn…

Ik zit met een probleem waar ik me voor schaam! Dat is namelijk dat ik heel erg bang ben om alleen te zijn, maar ik ben al 13 jaar… Ik slaap ook al twee jaar in bed bij mijn moeder.

Sinds mijn vader is overleden, ben ik heel erg bang dat er ook iets met mijn moeder gebeurt. Ik hoop echt dat jullie me kunnen helpen?

EenBangMeisje

Het is best logisch dat je bang bent om alleen te zijn

Als je altijd al bang was, dan hoeft er niet veel te gebeuren om die angst erger te maken. Je vader is overleden, dat heeft vast een enorme impact op jou gehad. Dit verlies verwerken heeft tijd nodig; datzelfde geldt voor het leren omgaan met de emoties die zo’n dramatische ervaring losmaakt. Er staat geen termijn waarin je er weer helemaal bovenop moet zijn, dat beslis jij zelf. Probeer jezelf niet te dwingen om over die angst heen te komen omdat je denkt dat het moet, maar kijk stapje voor stapje wat je wel en wat je niet durft. Probeer bijvoorbeeld eens om eerst in je eigen bed te stappen als je gaat slapen, en pas naar het bed van je moeder te gaan als je het niet meer volhoudt. Zelfs al is dat maar vijf minuten. Om je angsten te overwinnen, moet je ze eerst leren herkennen en ermee om leren gaan. Langzaam maar zeker kun je jezelf laten wennen aan het idee dat sommige dingen helemaal niet zo eng zijn als ze lijken. Als je echt het idee hebt dat je er zelf (en samen met je moeder) niet uit komt, zoek dan hulp bij een psycholoog. Die kan je leren hoe je je angsten kunt overwinnen.

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beeld: Martin-dm, Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind jij het eng om alleen te zijn?

Gerelateerde artikelen