bang

Talk: ‘Ik ben bang voor mijn vader’

Ik ben als de dood voor mijn vader. Vroeger sloeg hij me. Dat is nu wel opgehouden, maar hij heeft heel veel woedeaanvallen. Telkens als ik met hem ben, ben ik heel erg bang dat hij boos op me wordt. Ik wacht gewoon op het moment dat het fout gaat.

Ik ben bang

Ik ben als de dood voor mijn vader. Vroeger sloeg hij me. Dat is nu wel opgehouden, maar hij heeft heel veel woedeaanvallen. Telkens als ik met hem ben, ben ik heel erg bang dat hij boos op me wordt. Ik wacht gewoon op het moment dat het fout gaat.

We waren een keer een taart aan het bakken en ik leunde één keer tegen het kastje aan. Hij ging helemaal door het lint. Ik heb het wel aan mijn moeder uitgelegd en mijn psycholoog weet dit ook, maar ze weet zich geen raad en ik durf echt niet met hem te praten, bang voor zijn reactie… Anoniem

De angst is gebleven…

Vroeger ben je geslagen door je vader, schrijf je. En dat gebeurt nu niet meer. Maar de angst is gebleven. Terecht, want je hebt het nu eenmaal al eens meegemaakt. Blijkbaar doet je vader echt zijn best om zijn woede te beheersen, maar lukt het hem niet altijd. Het lukt hem wel om zijn handen thuis te houden en dat is alvast fijn. Maar dat neemt jouw angst niet weg. Misschien moet je toch eens met hem praten. Doe dat op een plaats waar ook andere mensen zijn, bijvoorbeeld als jullie een keer samen uit eten gaan of ergens iets gaan drinken in de stad. Dan hoef je niet zo bang te zijn voor zijn reactie omdat er andere mensen bij zijn. Breng het onderwerp dan voorzichtig ter sprake. Vertel hem dat je het heel fijn vindt dat hij je niet meer slaat, maar dat je nog steeds wel bang bent dat het nog een keer gebeurt. En dat die angst erger wordt als hij een woedeaanval krijgt. Grote kans dat hij je uitlegt dat hij heel erg zijn best doet om die aanvallen te voorkomen en dat je niet bang hoeft te zijn dat hij echt zijn zelfbeheersing verliest. Je praat ook met een psycholoog. Zij kan jou daar ook bij helpen door, in het belang van jouw therapie, met je vader te gaan praten en te vertellen hoe jij je voelt en waarvoor je bang bent. Jouw moeder zou hetzelfde kunnen doen. Je hoeft dit niet alleen op te lossen, want dat is moeilijk. Zeker als je al zo bang bent voor je vader. Dan kun je beter de hulp inroepen van mensen die niet bang voor hem zijn. Hoe dan ook, als je vader weet hoe het voor jou voelt, kan hij nog beter proberen daar rekening mee te houden. 

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat zou jij doen in deze situatie?

Gerelateerde artikelen