Ik wil wat dingen vragen en wil wat kwijt. Ik heb een vrij ongemakkelijke tijd gehad en veel meegemaakt. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 4 jaar was. Ik weet er niet veel meer van, alleen wat kleine dingetjes.

 Mijn ouders zijn inmiddels allebei hertrouwd. In die tussentijd is er zoveel gebeurd. Mijn vader had een eigen bedrijf. Mijn zus, mijn broer en ik zaten op een internaat, 3 jaar lang. Dat heeft ons veel moeite gekost; elke keer afscheid nemen van je vader en moeder doet je veel verdriet. Op het internaat werd ik ook heel erg gepest. Op mijn school toen ook.
  Na die 3 verschrikkelijke jaren kwam de vreselijkste periode. Mijn vader ging failliet met zijn bedrijf. Hij zat diep in de schulden en we hadden bijna op straat gestaan. Later raakte ik in de puberteit. Ik ben heel extreem geweest, had een grote mond. Dat was niet voor niks. Mijn stiefmoeder was heel erg depressief en reageerde alles op mij af. Ik was daardoor heel erg agressief tegen haar. Nu weet ik waarom zij toen zo reageerde. Ze heeft altijd in therapie gezeten, maar er is haar nooit verteld dat zij een borderliner is (psychische stoornis, red.). Ze is daar ook nooit voor behandeld. We zijn nu paar jaar verder. Ik ben inmiddels bijna 18. Mijn vader en stiefmoeder zijn aan het scheiden vanwege haar stoornis. Mijn familie en ik zijn er pas sinds een week achter. Ik heb vandaag op internet zitten kijken wat de stoornis nou precies inhoudt. Ik ben er heel erg van geschrokken en herken er veel van mezelf in. Mijn beste maatje, met wie ik 2 jaar heb gehad, herkent mij er ook in. Wat moet ik nu doen? Moet ik hulp gaan zoeken of komen die dingen die ik nu allemaal voel door stress?Anoniem (17)

Als je op internet gaat zoeken naar psychische ziektes, kom je van alles tegen. En als je bij al deze ziektes gaat kijken naar de symptomen, zul je altijd wel een aantal dingen tegenkomen die je bij jezelf herkent. Iedereen heeft altijd wel een aantal symptomen die erop wijzen dat er iets mis zou kunnen zijn. Maar hé: nobody is perfect en we hebben allemaal onze sterke en zwakke punten. In feite zit er bij iedereen wel ergens een steekje los. Dat wil niet zeggen dat je meteen psychisch gestoord bent! Of je een borderliner bent kan alleen vastgesteld worden door een deskundige en zelfs dan is er niet altijd een duidelijke diagnose. Jij hebt behoorlijk wat meegemaakt in je leven. Het is dan ook helemaal niet zo raar dat je in de war bent en last hebt van stress. Als je hulp wilt, zoek dan iemand die je kan helpen bij het oplossen van je problemen en je kan helpen weer plezier te krijgen in je leven. Waarschijnlijk voel je je dan al een stuk beter.