Ik heb iets vreselijks gedaan denk ik!? Ik heb maanden geleden iets in mijn dagboek geschreven over mijn pa. Maar vandaag kwam mijn moeder om mijn bed te verschonen (toen ik op school zat).

Ze wou mijn dagboek oppakken, maar toen viel het en las ze precies de bladzijde waar het over mijn pa ging. Ik kwam thuis en ze deed alsof er niks aan de hand was. Ik ging naar boven en zag een schrift onder mijn kussen liggen. Ze heeft er een paar dingen in geschreven wat ze erover vond wat ik schreef. Ze heeft het dus gelezen. Hoe durft ze?!!! Ik weet niet wat ik nu moet doen. Ik durf haar niet meer aan te kijken, zelfs mijn pa niet. Ik ben zo bang dat ze het hem vertelt (snik snik). Plz help me!!!D

Jij hebt niets vreselijks gedaan, je moeder heeft iets vreselijks gedaan. Ze heeft in jouw dagboek gelezen en daarmee jouw privacy geschonden. Ze had het dagboek ook dicht kunnen klappen zonder iets te lezen… Bovendien heeft ze je in een moeilijke situatie gebracht door er iets bij te schrijven. Als ze al haar mening had willen geven, dan had ze dat beter in een persoonlijk gesprek met jou kunnen doen. Nu zit jij in de moeilijke situatie dat je niets durft te zeggen terwijl je weet dat je moeder (en misschien je vader ook wel) weet wat er aan de hand is.

Toch is het misschien verstandig om wel iets te zeggen. Al is het maar dat je het niet leuk vindt dat ze in jouw dagboek heeft gelezen omdat dat privΓ© is. Zij zal dan vast zeggen dat ze er niets aan kon doen en dat ze het niet leuk vond om die dingen over je vader te lezen. Maar dan kunnen jullie in ieder geval het gesprek voeren dat jullie vanaf het begin hadden moeten voeren; namelijk over wat je vader wel of niet heeft gedaan en hoe jullie dat kunnen oplossen. Want blijkbaar is dat toch een situatie bij jullie thuis waar iets aan moet gebeuren. Anders had jij er niet over geschreven in je dagboek en had je moeder niet de moeite genomen om er iets bij te schrijven. Als jullie dit probleem nu kunnen oplossen, is er toch nog iets goeds uit deze situatie voortgekomen.