twee condooms is condoom genoeg pakje condooms pil condoom condooms vrouwencondoom soa's

De 5 meest gestelde vragen over soa’s

Weet jij precies wat een soa is? Wanneer je het beste een test kan laten doen of wat chlamydia is? We zetten de meest gestelde vragen over soa’s voor je op een rijtje

Weet jij precies wat een soa is? Wanneer je het beste een test kan laten doen of wat chlamydia is? We zetten de meest gestelde vragen over soa’s voor je op een rijtje.

1. Wat is een soa precies?

Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Dit zijn ziektes die je kunt krijgen wanneer je seks hebt of seksuele handelingen (pijpen, beffen) verricht met iemand die al besmet is. Het lastige is dat je een soa kunt krijgen zonder dat je iets aan je lichaam merkt. Gebruik daarom altijd een condoom om jezelf te beschermen tegen soa’s en denk niet dat je al bent beschermd door de pil, want die houdt alleen zwangerschap tegen. Heb je het toch een keer onveilig gedaan? Laat je dan zo snel mogelijk testen. De meeste soa’s zijn makkelijk te behandelen.

2. Wat zijn de meest voorkomende soa’s in Nederland?

In Nederland zijn de meest voorkomende soa’s chlamydia, genitale wratten en herpes genitales. Ongeveer 100.000 mensen per jaar in Nederland hebben een soa.

Lees ook: Feitjes over SOA’s 

1. Chlamydia

Chlamydia kun je krijgen door onveilige seks. Deze infectie hoeft niet meteen klachten te geven, maar na een tot drie weken zie je vaak de eerste verschijnselen. Je kunt dan last krijgen van:

– pijn en branderig gevoel bij het plassen,
– pijn tijdens het vrijen of bloedverlies,
– meer vaginale of veranderende afscheiding,
– hevige pijn in je onderbuik (met of zonder koorts),
– irritatie of jeuk bij de anus (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree.

Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Behandel je de soa niet, dan krijg je ontstekingen in de eileiders en je bekken. Verder kun je last krijgen van chronische buikpijn en word je misschien zelfs minder vruchtbaar.

2. Genitale wratten

Genitale wratten worden veroorzaakt door het HPV-virus (Humane Papilloma Virus). Je hoeft niet altijd klachten te krijgen van deze soa. Je kunt dit virus dus onopgemerkt doorgeven aan iemand anders. Let op: deze soa is zo besmettelijk dat je het zelfs via vingers of een handdoek over kan brengen naar iemand anders! Je herkent genitale wratten aan rozerood tot grijswitte bulten. Ze beginnen klein en kunnen groeien en zich uitbreiden. De kenmerken van dit virus:
– wratten rond de vagina,
– jeuk, pijn en een branderig gevoel,
– niet-zichtbare wratten op de baarmoeder en in de vagina,
– wratten rond de anus (vaak bij anale seks).

Genitale wratten zijn met een zalfje goed te behandelen als je er op tijd achterkomt. Het is dus belangrijk dat je op tijd een test doet.

3. Herpes genitales

Alleen condooms kunnen je niet beschermen tegen herpes genitales. Je kan herpes ook overbrengen via de mond, vingers of andere plekken op het lichaam. Een koortslip is een vorm van herpes. Niet iedereen krijgt last van klachten, maar je herkent herpes aan de volgende symptomen:

– jeuk, geïrriteerd, branderig en pijnlijk gevoel bij de vagina,
– rode plekjes op de huid,
– blaasjes en zweertje rond de vagina of mond,
– niet-zichtbare blaasjes of zweertjes op de baarmoedermond of rond de anus,
– pijn bij het plassen.

Het herpesvirus blijft vaak aanwezig na een behandeling. De dokter kan alleen medicijnen geven om de herpesaanval korter en minder heftig te maken.

Lees ook: Alles over soa’s 

3. Waar kun je je laten testen op soa’s?

Je kunt soa’s laten testen bij de huisarts of de GGD. Het voordeel van de GGD is dat je je hier anoniem kunt laten testen. Voor de kosten hoef je niet bang te zijn: voor alle jongeren onder de 25 jaar is de soa-test bij de GGD gratis.

4. Hoe testen ze dat dan?

Welke test er af wordt genomen ligt aan je klachten en symptomen. Bij sommige soa’s hoef je alleen maar te plassen. Bij andere soa’s moet je bloed laten prikken of wordt er een uitstrijkje gemaakt. Daarbij gaan ze met een soort wattenstaafje langs je baarmoedermond. Het klinkt misschien mega-eng, maar het doet helemaal geen pijn en die arts doet de hele dag niets anders. Gewoon gaan dus!

Lees ook: Doe jij een soa-test?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wist jij deze dingen al?

Gerelateerde artikelen