Helpt de pil echt tegen puistjes en is het waar dat je er dikker van kunt worden? Er doen zoveel verhalen over dit anticonceptiemiddel de ronde dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Girlz! zet daarom alle feiten & fabels over de pil voor je op een rijtje. Eén heel belangrijk ding is in elk geval zeker: de pil beschermt níet tegen SOA’s!

Zo werkt de pil
Je weet dat de pil je beschermt tegen een ongewenste zwangerschap, maar hoe gaat dat precies in z’n werk? De pil zorgt er voor dat je maandelijkse eisprong niet plaatsvindt, waardoor er dus geen eitje is dat bevrucht kan raken. Tevens wordt het slijmvlies van de baarmoeder dik en stug, zodat er geen sperma doorheen kan. Ook het slijmvlies van de baarmoederwand verandert op zo’n manier dat, mocht er per ongeluk toch een eitje bevrucht zijn, deze zich daar niet kan innestelen.

Eerste keer
Als je voor de allereerste keer de pil gaat slikken, kun je het beste beginnen op de eerste dag van de menstruatie. De pil is dan direct veilig. Ben je niet op de eerste dag begonnen, neem dan de vijfde dag als startdatum. Let op: nu is de pil niet meteen veilig!

Puistjes
Heb je veel last van puistjes? Dan kán de pil uitkomst bieden. Bij sommige meiden worden de puistjes namelijk minder als ze aan de pil gaan Heb je veel last van acne, dan kun je de pil Diane-35 gebruiken. Deze pil zorgt er voor dat er minder talg wordt aangemaakt, waardoor er minder puistjes ontstaan.

Dik, dikker, dikst
Door de hormonen in de pil kun je iets zwaarder worden, maar dat hoeft niet. Vergeet niet dat je nu eenmaal ook ouder (lees: zwaarder) wordt. Gelukkig zitten er tegenwoordig niet meer zoveel hormonen in de pil als vroeger, dus als je gezond eet en genoeg beweegt zal het allemaal wel meevallen met het aankomen.

Bijwerkingen
Sommige meiden hebben last van bijwerkingen, bijvoorbeeld hoofdpijn en misselijkheid. Dat kan komen doordat je lichaam nog aan de pil moet wennen. Ook kun je in het begin last hebben van tussentijdse bloedingen. Als deze dingen na drie maanden niet over zijn, is het beter om even langs je huisarts te gaan. Misschien past dit type pil niet zo goed bij je en kun je beter overstappen op een andere pil. Dit laatste geldt ook als de je je door de pil een beetje down voelt, want de dosering van het hormoon in je pil is dan waarschijnlijk te hoog of te laag.

Pijntjes
Heb jij ook zo’n buikpijn of last van je rug als je ongesteld wordt? De pil zorgt niet alleen voor een regelmatige menstruatie die bovendien korter duurt, hij vermindert ook de pijn in je buik.

Even uitstellen!
Balen, precies in je week vakantie wordt je ongesteld! Gelukkig is er goed nieuws: met de pil kun je je menstruatie uitstellen. Dit doe je door in je stopweek de pil gewoon door te blijven slikken. Als je héél lang de pil door blijft slikken en de stopweken overslaat, kun je last krijgen van onregelmatige tussentijdse bloedingen. Niet te lang doen dus.

Oeps!
Ben je de pil een dag vergeten, heb je overgegeven of ben je aan de diarree? Dan is de pil minder betrouwbaar. En heb je ook nog seks gehad? Oei: het best kun je dan even contact opnemen met je huisarts.

SOA’s
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: de pil beschermt je wel tegen een ongewenste zwangerschap, maar níet tegen SOA’s (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen). Vrij daarom ook altijd met een condoom, want dit is het enige voorbehoedsmiddel dat je beschermt tegen HIV en nare geslachtziektes. Zeker als één van jullie al eerder seks heeft gehad, is het belangrijk om extra bescherming te gebruiken. Kijk voor meer info op www.ikvrijveilig.nu.

Fabeltjes over de pil zijn er genoeg, maar de volgende beweringen zijn toch echt klinkklare onzin:

  • Van de pil word je onvruchtbaar.
  • Als je stopt met de pil duurt het soms even voordat je menstruatie weer normaal op gang komt, maar je kunt absoluut niet onvruchtbaar worden van de pil.
  • Als je seks hebt tijdens de stopweek, wordt je zwanger.
  • Ook in je stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap. Dit geldt natuurlijk alleen als je de pil altijd inneemt. Denk er wel aan dat je stopweek niet langer duurt dan 7 dagen!
  • Al op jonge leeftijd aan de pil beginnen is slecht voor je.
  • In het rapport van De Wereldgezondheidszorg staat dat het helemaal niet slecht is om op jonge leeftijd met de pil te beginnen. Het is zelfs zo dat een zwangerschap of een abortus op jonge leeftijd meer risico’s met zich meebrengt. Voorkomen van zwangerschap is dus het beste, al betekent dat natuurlijk niet dat alle jonge meiden zo maar aan de pil moeten!