Ik heb een probleem. Afgelopen jaar ben ik erachter gekomen dat mijn beste vriendin zichzelf snijdt. Ze heeft het aan de vertrouwenspersoon van school verteld en ook aan mij.

Ze moet nu de hele tijd met driekwart mouwen lopen en als iemand er naar vraagt moet ze de waarheid vertellen. Ze heeft best wel een heftig leven, maar ze is heel lief! Ik wil haar echt helpen, dus let ik er de hele tijd op of ze haar mouwen wel omhoog heeft. Dat heeft ze me ook zelf gevraagd. Alleen legt ze soms haar hand op de sneden, waardoor niemand meer iets ziet. En als ik er dan wat van zeg, wordt ze boos op me. Ook moet ik de hele tijd vertellen wat er met haar aan de hand is. Dat gaat me niet zo gemakkelijk af. Daarnaast heb ik ook nog een andere vriendin die heel lage cijfers haalt en die ik ook de hele tijd moet troosten. Zij worden hier blijer van en gelukkiger, maar het voelt alsof ik al die problemen zelf opneem. Daardoor ben ik gauw moe. En ik heb ook nog bergen huiswerk en waarschijnlijk is er iets fout bij mijn nieren of darmen. Help! A Girl

Wat jij doet is heel erg lief, maar daarmee maak je het wel heel moeilijk voor jezelf. Jij bent niet verantwoordelijk voor de problemen van je vriendinnen. Jij kunt ze ook niet oplossen, dat zullen ze echt zelf moeten doen. Luister gerust naar wat je vriendinnen te vertellen en te klagen hebben, maar zorg ervoor dat het niet jouw probleem wordt. Als je vriendin met de vertrouwenspersoon op school heeft afgesproken dat ze haar mouwen omhoog houdt, dan moet zij daar zelf voor zorgen. Dat hoef jij niet te doen. Helemaal niet als je vriendin daardoor boos op je wordt, want dan heeft jouw hulp juist een heel verkeerd effect. En als je even geen zin hebt om je andere vriendin te troosten, dan mag je dat ook best zeggen. Hoe graag je anderen ook wilt helpen, soms is je eigen leven even belangrijker. Zeker als het invloed heeft op je gezondheid. Dat is niet egoΓ―stisch. Uiteindelijk houd je op die manier ook meer energie over voor je vriendinnen en daar worden jullie allemaal blij van!