Alles wat je altijd al over tampons wilde weten, maar nooit durfde te vragen!

1. Welke maat moet ik kiezen?
Als je voor het eerst tampons gaat gebruiken, kies dan voor de kleinste maat. Die is gemakkelijker in te brengen. Als het eenmaal goed lukt, kies je voor de maat die het beste past bij de mate van heftigheid van je menstruatie. Gebruik bijvoorbeeld een dikkere tampon tijdens de eerste dagen en stap daarna over op een kleiner formaat.

2. Hoe breng je een tampon in?
Verwijder het plasticje of papiertje dat om de tampon zit. Trek even stevig aan het koordje en beweeg het heen en weer. Daardoor wordt de achterkant dikker waardoor de tampon beter op je vinger past. Zet de tampon vervolgens op het topje van je wijs- of middelvinger, spreid met je andere hand de huid rond de opening van je vagina en duw de tampon in de richting van je onderrug in je vagina. Als je de tampon niet meer voelt, zit hij goed. Was voor en na het inbrengen je handen.

3. Kun je een tampon in je lichaam kwijtraken?
Nee. Je hoeft niet bang te zijn dat een tampon bijvoorbeeld ‘doorschiet’ naar je baarmoeder. De tampon wordt op zijn plaats gehouden door de spieren van je vagina en kan nergens heen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat hij er spontaan uit valt.

4. Hoe haal je een tampon eruit?
Trek aan het touwtje en de tampon komt vanzelf naar buiten. Dat gaat trouwens het gemakkelijkst als de tampon helemaal verzadigd is. Als er nog droge stukken in een tampon zitten, heb je hem te vroeg vervangen of heb je een kleinere maat nodig.

5. Hoe vaak moet je een tampon verwisselen?
Dat is afhankelijk van de sterkte van je menstruatie. Op zwaardere dagen zul je de tampon tussen de 3 en de 6 uur moeten vervangen, op lichtere dagen hoeft het minder vaak. Je mag een tampon 6 tot 8 uur laten zitten.

6. Kan ik een tampon altijd gebruiken, ook ’s nachts?
Omdat een tampon in je lichaam zit en daar ook blijft zitten, kun je er alles mee doen: zwemmen, sporten, douchen, in bad gaan. Ook ’s nachts is het geen probleem een tampon te dragen, ook al blijft hij wat langer zitten dan overdag.

7. Kun je ontmaagd worden door een tampon?
Nee. Om je maagdelijkheid te verliezen, moet je seks hebben met een jongen. Het weefselrandje bij de ingang van je vagina heeft namelijk een natuurlijke, rekbare opening waardoor je menstruatiebloed ook naar buiten kan komen. Daar kun je prima een tampon doorheen aanbrengen, zonder dat je maagdenvlies beschadigt. Zeker als je in het begin een minitampon neemt.

8. Wat is beter: een tampon met of zonder inbrenghuls?
Het maakt niet uit; het ligt eraan wat je zelf het prettigst vindt.

9. Kan het touwtje van de tampon knappen?
Het touwtje zit stevig in de tampon bevestigd en kan daardoor in principe niet losgaan. Als je voordat je de tampon inbrengt even een flinke ruk aan het touwtje geeft, weet je zeker of hij goed vast zit.

10. Hoe zit het met verhalen over de tamponziekte?
Het Toxic Shock Syndrome (TSS) is een bacteriële infectie waarvan wel eens wordt gezegd dat het komt door het gebruik van tampons. De huidige tampons zijn echter zo samengesteld dat de ziekte nog maar heel weinig voorkomt. De ziekte ontstaat doordat vaginaal vocht zich ophoopt in de tampon, waardoor bacteriën zich gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen. Vervang de tampon daarom regelmatig, ongeveer om de 4 uur.