Ik ben verliefd op een jongen van turnen, maar hij is depressief. Hij vindt mij ook erg leuk, zegt hij… Maar hij heeft iets heel ergs mee gemaakt met zijn beste vriendin; zij is voor zijn neus voor de trein gesprongen.

Mensen keken hem daar op aan, maar hij wist niet eens dat ze dit van plan was. Het is nu ongeveer twee jaar geleden (ze is eraan overleden). Hij is hierdoor nog niet aan een vriendin toe, zegt hij. Hij heeft heel veel erge dingen meegemaakt in zijn leven, waardoor hij heel erg depressief is. Wie kan mij tips geven, zodat ik hem van zijn depressie af kan helpen?! Ik ben heel lang ook erg depressief geweest en heb er toen heel veel over gepraat met een vriendin. Dat wil ik nu ook proberen met hem, maar ik ben bang dat dat niet gaat lukken…

Het is niet niks wat jouw vriend heeft meegemaakt. Er is nog meer gebeurd in zijn leven, zeg je. Dan is het heel begrijpelijk dat hij het moeilijk heeft. Maar jij kunt zijn problemen niet oplossen. Je kunt er voor hem zijn, met hem praten als hij daar behoefte aan heeft, leuke dingen met hem doen om hem af te leiden en hem laten merken dat je heel veel om hem geeft. Al die positieve signalen kunnen hem langzaam maar zeker wat meer vertrouwen geven in zichzelf en leren dat het leven echt wel leuk kan zijn. Misschien dat hij dan wel op het punt komt waarop hij ook weer de liefde durft toe te laten in zijn leven. Je kunt hem echter niet dwingen om met je te praten en je kunt al helemaal niet zijn depressieve gevoelens wegtoveren. Wees de vriendin voor hem die hij zo hard nodig heeft en laat hem weten dat je er voor hem bent. Meer kun je niet doen.

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beeld: 123RF

Lees ook: