Mijn moeder is 35 jaar, maar ze voelt zich heel erg oud en ze heeft geen zin meer in het leven. Ze kan niet meer normaal denken, ze lacht nooit en ze zit heel vaak te huilen, vooral ’s avonds.

Dat komt doordat ze het uit heeft gemaakt met haar ex-vriend want ze werd helemaal gek van hem. Hij zocht altijd ruzie en hij was heel erg jaloers. Mijn moeder houdt echt helemaal niet van hem, maar ze waren drie jaar samen omdat hij haar soms steunde en omdat ze niet alleen oud wou worden. Ik ben echt bang dat ze zelfmoord gaat plegen, want dat wou ze een keer doen en toen was ze echt bijna doodgegaan omdat ze heel veel pillen had ingeslikt. Ze zit altijd voor zich uit te staren omdat ze denkt dat ze nooit een goede man zal vinden die haar altijd steunt en aan wie ze ook echt wat heeft. Ze wil heel graag trouwen zodat ze gelukkig wordt, maar ze zegt dat ze al heel oud is en dat zeker niet één man haar nog wil, omdat ze al twee kinderen heeft en zo. Weten jullie waar ze mannen kan ontmoeten of zo? Ik heb jullie hulp echt zo snel mogelijk nodig voordat ze zelfmoord gaat plegen of zo. Een bezorgd meisje (14).

Lief van je dat je op zoek wilt naar een nieuwe vriend voor je moeder, maar dat is niet zo gemakkelijk. Het is ook niet iets wat jij voor haar zou moeten doen. Je moeder moet zich realiseren dat ze niet alleen verantwoordelijk is voor haar eigen leven, maar ook voor het leven van haar kinderen. Het belangrijkste wat jij moet doen, is ervoor zorgen dat je eigen leven op het juiste spoor blijft. En dat betekent dat je in de eerste plaats aan jezelf moet denken. Laat je moeder merken dat jij er ook nog bent en dat je haar aandacht nodig hebt. Praat erover hoe jij je voelt en wat jij meemaakt. En zoek vooral ook afleiding. Ga sporten, met vriendinnen op stap, naar de bioscoop… Doe de dingen die jij leuk vindt, zodat je jezelf wat beter voelt. Als jij je goed voelt, help je je moeder ook. En als je heel lekker in je vel zit, kun je haar zelfs helpen door te vragen of ze zin heeft om mee te gaan naar de bioscoop. Dat bezorgt haar afleiding, waardoor ze zich misschien beter gaat voelen. Maar zorg ervoor dat het ook voor jou leuk blijft. Als je echt het gevoel hebt dat je hier niet uitkomt, zoek dan hulp. Praat over de situatie thuis met mensen in je omgeving die je vertrouwt (een familielid, leerkracht, vriendin…) en laat het weten als het niet goed met je gaat. Als het nodig is, heb je dan tenminste iemand in de buurt die weet wat er aan de hand is en je kan helpen als de nood hoog is. Want dit kun jij echt niet alleen oplossen.

Lees ook: Mooie quotes voor als je je down voelt