Ik heb een heel lieve vriendin, maar ze zegt dat ze depressief is en dat mag ik alleen weten. Ik mag het niet doorvertellen want ze denkt dat mensen dan vinden dat ze gek is.

Zelfs haar ouders weten het niet. Ze wil niet luisteren en eigenlijk wil ze het er helemaal niet over hebben. Wat moet/kan ik hier nou nog aan doen? Anoniem

Wat jouw vriendin doet is niet oké. Ze zadelt jou op met haar probleem en wil er verder niet over praten. Het is logisch dat je haar wilt helpen, niemand vindt het leuk om een vriendin ongelukkig te zien. Het helpt niet als je blijft proberen met haar over haar probleem te praten of haar over te halen om het tegen iemand anders te vertellen. Blijkbaar wil ze niet geholpen worden. Misschien helpt het als je tegen je vriendin zegt dat je het niet oké vindt dat ze haar probleem bij jou neerlegt. Als ze er niet over wil praten en er niets aan wil doen, dan is het vanaf nu weer helemaal haar probleem! En als je dan verder oplet hoe het gaat, kun je altijd nog ingrijpen als je de indruk hebt dat het echt niet goed gaat. Schakel in dat geval de hulp in van bijvoorbeeld haar ouders, of een vertrouwenspersoon op school. Want nogmaals: dit is niet iets dat jij kunt oplossen!