Is het je wel eens opgevallen dat de kleur van je bloed verschilt tijdens je ongesteldheid? Van helderrood tot bruinig: het kan allemaal. Maar wist je dat je door de kleur ook kunt voorspellen hoelang je nog ongesteld bent?

#1. Roze
Als je ongesteld bent, stoot je baarmoeder slijmvlies af. Dit mengt zich met het bloed dat je verliest. Omdat je in het begin nog niet zo veel bloed verliest, kleurt het slijm het bloed roze. Licht gekleurd bloed is dus kenmerkend voor de eerste uren van je menstruatie als het bloeden nog niet echt op gang is gekomen. Aan een dun maandverbandje of minitampon heb je waarschijnlijk genoeg.

#2. Helderrood
Na een paar uur zet het bloeden door en verandert de kleur van het bloed dat je verliest. Β Je baarmoeder voert al je bloed meteen af en dus verlies je helderrood bloed. In deze periode is het belangrijk dat je regelmatig je maandverband of tampon vervangt. Waarschijnlijk wil je ook een groter exemplaar gebruiken dan in de eerste uren.

Lees ook: 7 manieren om je ongesteldheid minder erg te maken

#3. Roodbruin
Als je langer ongesteld bent, ga je steeds minder bloeden. Daardoor komt het bloed ook steeds minder snel uit je baarmoeder. Doordat je nu β€˜ouder’ bloed verliest, kleurt het bruin. Dat is goed nieuws, want het betekent dat je menstruatie bijna is afgelopen. Waarschijnlijk heb je nu genoeg aan een dun maandverbandje of inlegkruisje.

#4. Zwart
Zwart bloed? Yep, soms verlies je een stolseltje (slijmvlies vermengd met bloed). Als dat al wat langer in je baarmoeder zit, kan het bijna zwart zijn als het eruit komt. Zolang ze klein zijn, is er niets om je zorgen om te maken.

Lees ook: 10 fabels over ongesteldheid