menstruatie tampon inbrengen ongesteldheid menstruatiebloed

Dit zegt de kleur van je menstruatiebloed

Is het je wel eens opgevallen dat de kleur van je bloed verschilt tijdens je ongesteldheid? Van helderrood tot bruinig: het kan allemaal. Maar wist je dat je door de kleur ook kunt voorspellen hoelang je nog ongesteld bent?

Is het je wel eens opgevallen dat de kleur van je bloed verschilt tijdens je ongesteldheid? Van helderrood tot bruinig: het kan allemaal. Maar wist je dat je door de kleur van je menstruatiebloed ook kunt voorspellen hoelang je nog ongesteld bent?

#1. Roze

Als je ongesteld bent, stoot je baarmoeder slijmvlies af. Dit mengt zich met het bloed dat je verliest. Omdat je in het begin nog niet zo veel bloed verliest, kleurt het slijm het menstruatiebloed roze. Licht gekleurd bloed is dus kenmerkend voor de eerste uren van je menstruatie als het bloeden nog niet echt op gang is gekomen. Aan een dun maandverbandje of minitampon heb je waarschijnlijk genoeg.

#2. Helderrood

Na een paar uur zet het bloeden door en verandert de kleur van het bloed dat je verliest.  Je baarmoeder voert al je bloed meteen af en dus verlies je helderrood bloed. In deze periode is het belangrijk dat je regelmatig je maandverband of tampon vervangt. Waarschijnlijk wil je ook een groter exemplaar gebruiken dan in de eerste uren.

#3. Roodbruin

Als je langer ongesteld bent, ga je steeds minder bloeden. Daardoor komt het menstruatiebloed ook steeds minder snel uit je baarmoeder. Doordat je nu ‘ouder’ bloed verliest, kleurt het bruin. Dat is goed nieuws, want het betekent dat je menstruatie bijna is afgelopen. Waarschijnlijk heb je nu genoeg aan een dun maandverbandje of inlegkruisje.

#4. Zwart

Zwart bloed? Yep, soms verlies je een stolseltje (slijmvlies vermengd met bloed). Als dat al wat langer in je baarmoeder zit, kan het bijna zwart zijn als het eruit komt. Zolang ze klein zijn, is er niets om je zorgen om te maken.

Beeld: iStock

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wist jij dit al?

Gerelateerde artikelen