Ik ben een meisje van achttien en ik heb een achterstand in mijn hoofd van ongeveer één of anderhalf jaar. Soms weet ik moeilijke woorden of zinnen niet.

Dan snap ik niet wat het betekent. Mijn vriend zegt soms: ‘Weet je niet wat dat is?!’ En dan zeg ik: ‘Nee, ik heb mijn school niet afgemaakt.’ Dat geef ik dan maar de schuld. Hij weet het wel van mijn achterstand, maar toch. Ik herken de woorden wel, maar ik weet het niet meer dan. Ik heb het wel geweten. En ik durf ook nergens heen. Kun je me vertellen hoe ik dit moet oplossen en ook wat ik moet doen om ergens heen te durven?
Anoniem

Denk nou niet meteen dat je oliedom bent! Een achterstand van één of anderhalf jaar is echt niet veel. Als je zou willen, zou je dat nog gemakkelijk in kunnen halen. Trouwens, niet iedereen weet altijd alles… Heb je ooit al eens gedacht aan een extra cursus of avondschool? Als je denkt dat je bepaalde dingen niet weet, kun je dat alsnog leren. Informeer eens naar de mogelijkheden in jouw woonplaats. Of concentreer je op dingen waar jij goed in bent. Iedereen heeft een eigen talent. Jij hebt ook iets waarin jij beter bent dan iemand anders. Dat weet je zelf het beste want het is altijd iets wat je leuk vindt om te doen. Misschien dat je daar iets mee kunt gaan doen. Je hoeft niet altijd alles te weten en er zijn echt wel dingen die jij weer beter weet dan iemand anders. Blijf geloven in jezelf en wees niet bang om dingen te leren. Heus, je kunt meer dan je denkt!