Ik moet ff iets kwijt waar ik heel erg mee zit. Ik woon nog niet zo heel lang in een dorp, maar ik vind het hier echt niet leuk! Iedereen kent elkaar hier, maar omdat ik niet op een sport of een vereniging in het dorp zit (ik hou niet zo van sport), kennen veel mensen mij niet!

 Dat vind ik nog niet zo erg, maar ik heb hierdoor het gevoel dat ik er niet bij hoor in het dorp, want iedereen let op elkaar. Ik weet natuurlijk wel dat dat een beetje zo hoort in een dorp, maar toch. Ik heb wel een vriendin hier, maar die woont hier al haar hele leven dus die snapt mij toch niet… Ik wil eigenlijk verhuizen, maar m'n ouders zijn hier gelukkig en we wonen hier pas een jaar of 2. En het was zo'n gedoe met de vorige verhuizing, met het geld en zo, dus dat kan niet. Ik weet niet meer wat ik moet doen, want ik voel me gewoon niet op mijn gemak hier… Mag dit er please in??? Een hopeloos meisje

Je wilt niet op een sport of bij een vereniging… Je hebt wel een vriendin, maar die begrijpt je ‘toch’ niet… Zo maak je je eigen integratie niet gemakkelijker. Als het gaat om buitenlanders, vinden we dat ze zich moeten aanpassen aan het land waar ze gaan wonen. Dat geldt natuurlijk ook als je verhuist naar een dorp. Als je ‘erbij’ wilt horen, zul je ook bereid moeten zijn om mee te doen. Verhuizen is geen optie, dus is er maar een oplossing: je zult er het beste van moeten proberen te maken. Zoek dus een club die past bij jouw interesses, geef je vriendin de kans om je te leren begrijpen en leg je erbij neer dat je hier zeker tot je 18e, en misschien zelfs langer, zult blijven wonen. Of je wilt of niet, je hoort bij dit dorp!