Ik voel me de laatste tijd erg down. Mijn ouders maken steeds ruzie. Ik probeer vaak een van mijn ouders te verdedigen, maar dat gaat altijd erg fout.

Juist ergere ruzie. Een keer sloop ik naar de keukenla om een mes te makken om mezelf te snijden (wat ik regelmatig doe) maar mijn vader kwam binnen. Hij schreeuwde wat, ik sloeg hem en binnen vijf minuten lagen we te ‘vechten’ op de grond. Het is, vind ik, geen kindermishandeling omdat ik het zelf uitlok. Op school gaat het ook slecht, met vrienden en cijfers. Mijn vriendin doet raar en probeert me ‘min’ te maken bij andere vrienden. En de volgende dag heeft ze me weer nodig voor iets. Mijn cijfers gaan heel erg omlaag omdat ik mezelf niet meer kan concentreren door alles wat er gebeurt. Ik wil dood, ik kan hier niet meer mee leven. Ik ben nou eenmaal een slecht mens die dood wil. Help! E

Waarom ben jij een slecht mens? Omdat je je zorgen maakt over je ouders die ruzie maken, omdat je jezelf pijn doet, omdat je ruzie maakt met je vader? Je bent geen slecht mens, je zorgt alleen niet goed voor jezelf en daardoor voel je je ongelukkig. Het lijkt soms egoïstisch en dom, maar het is niet altijd verkeerd om eerst aan jezelf te denken en dan aan anderen. Zeker als het gaat om je ouders. Die zouden toch wel oud genoeg moeten zijn om hun eigen boontjes te doppen? Daar hoef jij zeker niet tussenin te gaan zitten! Denk dus eens wat vaker aan jezelf. Wat vind jij leuk om te doen? Waar word jij blij van? Wat moet er veranderen om jouw leven weer leuker te maken? Maak daar desnoods een lijstje van en streef ernaar om al die leuke dingen werkelijkheid te laten worden. Alleen al door aan al die positieve dingen te denken, voel je je al beter. En als je je beter voelt, worden je problemen ook kleiner. Houd in ieder geval op met slechte dingen over jezelf te denken, daar word je zeker niet vrolijker van. En schroom niet om hulp te zoeken, als je er zelf niet uitkomt. Praat erover met iemand in je omgeving die je vertrouwt.