Eefje (18) is een mooie meid, ze is keepster in het het hoogste team van hockeyclub Amsterdam en ze gaat daarnaast naar het Johan Cruiff College, dat is een school die makkelijk te combineren is met een topsport. Tussendoor werkt ze ook nog aan haar droom om in de modewereld terecht te komen. Als je haar ziet zou je niet zeggen dat ze jarenlang anorexia heeft gehad. Eefje: ‘Het begon toen ik een jaar of elf/twaalf was. Ik zat toen net in de brugklas.’

Waardoor kreeg je anorexia?

'Dat is moeilijk te zeggen. Ik denk dat het een opstapeling is geweest van meerdere dingen, waaronder dat ik gepest werd. Het pesten was wel een beetje de reden waardoor ik ben begonnen met afvallen. Niet dat ik toen dik was…'Hoe voelde je je toen? 

'Toen voelde ik me echt k*t, sorry voor mijn woorden. Ik kan het gewoon niet anders zeggen. Eten was een drama! Ik en eten waren echt elkaars grootste vijand. Ik speelde ermee, ik gooide dingen weg, zegde afspraken met vriendinnen af. Ik deed er alles aan om alles wat met eten te maken had te ontlopen. Ik heb er best wel lang mee rond gelopen, ongeveer anderhalf jaar. Uiteindelijk kwam mijn hockeycoach erachter dat er iets niet klopte.'Vond je het moeilijk om het aan je ouders te vertellen?
'Ja, ik schaamde me en ik vond niet dat het erg genoeg was om ze ongerust te maken. Maar uiteindelijk moest ik wel. Mijn coach vond dat het echt uit de hand liep en die heeft na een hockeywedstrijd mijn fiets in de auto gegooid en is samen met mij naar mijn ouders gereden. Mijn ouders hadden het wel zien aankomen. Zij zagen natuurlijk ook dat ik heel mager was geworden.'

Wat was het grootste dieptepunt toen je anorexia had?
'Mijn grootste dieptepunt was toen ik echt nergens een lichtpuntje zag wat me kon helpen. Ik voelde me zo onbegrepen… Toen ben ik op de intensive care in het ziekenhuis beland. Dat was een van de ergste periodes van mijn anorexia.'Hoe veranderde je leven door de anorexia?
'In het begin ging het op school nog wel goed, tot ik werd opgenomen en niet meer naar school mocht. Ook mijn sociale leven had eronder te lijden. Ik zat altijd in klinieken, dus ik kon niet lekker met vriendinnen weg of even een kopje koffie doen. Met mijn hockeycarrière ging het ook niet goed. Ik werd te zwak en het was te gevaarlijk om te trainen. Ik had elke week wel last van gekneusde ribben, omdat mijn lijf letterlijk in elkaar stortte.

Hoe ben je er weer bovenop gekomen?
'Het was een lange weg. Ik heb eerst individuele gesprekken gehad met diëtistes en artsen. Dat werkte niet echt dus toen kreeg ik voltijd dagbehandeling. Toen ook dat niet werkte ging ik naar een kliniek. Het ging toen wat beter, maar ik bleef terugvallen houden. Ik was niet genoeg geschrokken van de bijna-doodervaring op de IC. Ik ben uiteindelijk in een privé-kliniek beland waar Alyson Annan (ex-hockeyster, red.) ervoor heeft gezorgd dat ik mijn dromen weer durf waar te maken.'Hoe gaat het nu met je?
'Goed. Ik ga weer naar school en ik hockey weer op het hoogste niveau. 'Ook spreek ik weer af met vriendinnen. Met andere woorden: ik doe alles wat ik zo lang heb moeten missen. Tuurlijk zal ik altijd alert moeten blijven want dat bekende stemmetje is er nog. Maar ik leer ermee leven. Ik weet nu dat ik niet op een weegschaal moet gaan staan en dat ik geen maaltijden moet overslaan. En ik weet dat ik niet voor de zomer even twee of drie kilo kan afvallen want ik heb geen rem, dus dan blijf ik afvallen. Doordat ik hiermee weet om te gaan blijf ik stabiel en geniet ik weer van het leven als vanouds en misschien wel meer. Ik weet tenslotte wat het is om bijna het leven te verlaten.'Wat is je advies aan meiden die anorexia hebben?
'Het enige wat ik kan meegeven is: durf te genieten van het leven. Andere mensen kunnen je niet beter maken, alleen jij bent degene die de controle heeft om ervoor te gaan of juist niet. Toen ik dat accepteerde heb ik het lichtpuntje gevonden. Mensen kunnen mij begeleiden en steunen maar ik moet het wel willen doen. Als ik het kan, kunnen jullie het ook!'

Over Eefje
Eefje Kimmel begon op haar zesde met hockey. Ze werd al snel ontdekt en begon op landelijk niveau te keepen. Nu het weer goed gaat met haar is ze weer lekker aan het hockeyen, als tweede keepster bij hockeyclub Amsterdam. Eefje is zaterdag 18 juni ook aanwezig op de Eating Disorder Awareness Day. Dat is een evenement dat georganiseerd wordt om meer aandacht voor eetstoornissen te vragen. Joan Franka van The Voice komt optreden, er is een theatervoorstelling, je kunt een workshop yoga of cupcakes maken volgen, Leontien van Moorsel komt vragen beantwoorden en dat is nog maar een kleine greep uit de activiteiten! Kaartjes zijn voor €10,- te koop.