Geen enkele girl wil een onvoldoende halen, maar soms zit het gewoon even niet mee. No worries, het is niet het einde van de wereld (ook al voelt het wel zo). Het goede eraan is dat je altijd beter kunt: dus meer studeren en van je fouten leren. En in plaats van helemaal door het lint te gaan bij een onvoldoende, maak het jezelf makkelijk en volg dit stappenplan!

Wanneer je jouw toets net terugkrijgt
Als je voor het eerst je slechte cijfer ziet, kan dit shocking zijn. Zeker als je van tevoren geen laag cijfer verwacht, is het een vette teleurstelling als je ontdekt dat je het toch echt slechter hebt gemaakt dan verwacht. Ben je in shock door dat lage cijfer, haal dan even diep adem en draai je toets om. Door boos of verdrietig te worden in de klas maak je het alleen maar erger. Tover een lach op je gezicht en als iemand naar je cijfer vraagt, zeg je dat het goed ging of dat je er liever even niet over praat. Blijf cool en niemand zal weten dat je je best niet hebt gedaan (en je hoeft je er minder slecht over te voelen).

Aan het einde van de les
Spreek je leraar of lerares aan als de les geΓ«indigd is en praat er met hem of haar over dat je niet blij bent met je cijfer. Vraag of er een moment is waarop je de toets opnieuw kunt doen of een extra opdracht kunt maken om je cijfer op te halen. Als dit niet mogelijk is, vraag je of hij/zij de toets nog even met je door wil nemen zodat je weet wat je fout hebt gedaan en vooral waarom. Dit helpt je namelijk om je goed voorbereiden op je volgende toets, zodat jij next time een mooi cijfer binnensleept!

Die avond
Vertel je ouders dat je een cijfer hebt waar je niet zo blij mee bent. Het is beter om het ze meteen te vertellen, hierdoor zullen ze niet verbaasd zijn als ze jouw cijfers inzien. Vraag je ouders of ze je kunnen helpen met je volgende toets of opdracht, of kijk of je iemand anders kunt vinden die jou kan helpen met leren. Just go for it!

De rest van de week
Maak een goede planning voor jezelf, zodat je goed voorbereid bent voor de volgende toets. Als je een herkansing of een extra opdracht mag maken, begin daar dan alvast aan. Praat er met je friends over, misschien kunnen jullie wel samen leren voor de volgende toets! Zorg er ook voor dat je goed oplet tijdens de les, notities maakt en deze goed doorneemt.

Remember: wat voor cijfer je ook gehaald hebt, vergeet niet dat je ervan leert voor de volgende keer. Je leraren zijn er voor je en als je ze om hulp vraagt, kunnen ze je helpen om je goed voor te bereiden op je volgende toets. Als je al je huiswerk op tijd af hebt en er hard voor werkt, dan zul je zeker weten een goed cijfer behalen. Belangrijk is dat je niet in de put gaat zitten door dat cijfer. Iedereen faalt wel eens voor een toets. Leer van je fouten en doe beter je best de volgende keer!

Lees ook: 10 redenen waarom school best tof is!