Mijn vriendin zit er al een tijdje mee dat ze steeds minder wil gaan eten. Ik weet niet precies meer hoe het begon, maar ze voelde zich slecht – en nu nog steeds – als ze (veel) at.

Ze ging minder en minder eten en vertelde het aan mij omdat ze er erg mee zat. Ik wilde haar graag helpen en samen hebben we een soort eetrooster opgesteld, voor op school, want thuis kan ik haar niet in de gaten houden. We spraken af dat ze elke dag een bepaald aantal boterhammen moest eten. Ze vond het volgens mij fijn dat ik er op lette en naar mijn idee hield ze zich aan het schema en ging het steeds beter. Maar de laatste tijd heeft ze vaak hoofdpijn, een teken van te weinig eten. Ze is ook eerder geïrriteerd en vandaag moest ze huilen en ze vertelde me toen dat ze zo'n honger had dat ze zich helemaal had volgegeten met alles wat ze zag. En dat ze zich zo verschrikkelijk voelde daardoor en dat ze daarom vandaag helemaal niks wilde eten.
Ik wil haar zo graag helpen, maar ik weet echt niet wat ik moet doen. Ik ben bang dat het echt serieus wordt en misschien tot anorexia of zoiets kan leiden. Ik weet niet of ze ook eten uitspuugt, dat durf ik niet te vragen; misschien breng ik haar op ideeën. Ik wil heel graag weten wat ik kan doen, want ik kan het niet aanzien om dit zo te zien gebeuren. Ik wil alles doen om haar te helpen en haar ervan af te brengen. Hebben jullie een antwoord?
Anoniem

Het is heel lief dat je je zorgen maakt om je vriendin. Het is ook heel goed dat jullie samen op zoek gaan naar oplossingen, maar het mag niet zo zijn dat haar eetgedrag jouw verantwoordelijkheid wordt. Op die manier wordt het probleem van je vriendin jouw probleem en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Op het moment dat je het gevoel hebt dat het probleem te groot wordt, is het tijd om hulp te zoeken. Je zou bijvoorbeeld kunnen gaan praten met haar ouders of met een contactpersoon op school. Op de website van de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa (www.sabn.nl) vind je meer informatie over eetstoornissen. Maar nogmaals, laat het niet jouw probleem worden. Als je vriendin echt een eetstoornis heeft, dan heeft ze professionele hulp nodig. Dat kun jij niet voor haar oplossen.