Een beetje spanning tijdens je examens is goed. Het zorgt ervoor dat je geconcentreerd blijft. Maar als je blijft piekeren, kun je niet meer goed presteren en heb je waarschijnlijk last van examenstress. Deze tips helpen je door de examenperiode heen.

Niet bang zijn

Het examen klinkt misschien als een afschrikwekkend monster dat klaar staat om jou te vermorzelen. Maar dat is het niet. Een examen is gewoon een simpele test om te zien wat je hebt geleerd. Niemand is eropuit om jou onderuit te halen, iedereen wil het liefst dat je slaagt.

Plannen

Je ouders hebben gelijk: een goede voorbereiding is het halve werk. Als je goed kunt plannen, heb je de helft van je examen al binnen. Verdeel al je tijd in studie- en vrije tijd. Schrijf per uur op wat je wilt doen en wanneer je een pauze neemt. Houd je aan je planning, stel niets uit. Je kunt beter elke dag wat doen en tijd overhouden om te ontspannen, dan op het allerlaatste moment beginnen en dan onderuit gaan door examenstress.

Te veel leren?

Probeer niet alles te weten. Dat kan niet en is ook niet nodig. Richt je alleen op dat wat belangrijk is. Tijdens het eindexamen wordt vooral algemene stof getoetst om te kijken of je de basiskennis beheerst. Let vooral de laatste lessen voor het examen goed op. Je leraren behandelen dan vaak belangrijke onderwerpen.

Studiehol

Natuurlijk is het prettig om te studeren met de tv, radio en pc aan. Maar of dat de beste methode is? Zorg ervoor dat je studeerplek opgeruimd en saai is, zodat je niet wordt afgeleid door zingende vogeltjes, de foto van je vriendje, je mobieltje, MSN of je favoriete tv-serie. Als je een pauze hebt, mag je alle dingen doen die je tijdens het studeren even moet laten.

Goed slapen

Zorg ervoor dat je goed uitgeslapen op het examen verschijnt. Tot diep in de nacht doorleren is niet verstandig, extra vroeg opstaan om nog verder te leren helpt ook niet. Je kunt beter vroeg naar bed gaan en je wekker op tijd te zetten zodat je uitgerust, met een gezond ontbijt achter de kiezen en relaxed op tijd in het examenlokaal verschijnt.

Het examen

Daar zit je dan, met het gevreesde papier voor je neus. Begin met het invullen van je naam, klas en andere gevraagde gegevens. Daarmee heb je alvast het eerste punt binnen. Kijk daarna het examen vluchtig door (vergeet de achterkant niet) zodat je weet wat je te wachten staat. Begin dan rustig en geconcentreerd de vragen te beantwoorden. Kom je onverwacht een moeilijke opgave tegen? Raak niet in paniek, sla die vraag even over en ga door met een gemakkelijkere vraag. Je kunt dan de tijd die je overhoudt helemaal besteden aan die moeilijke vragen. Neem de tijd om de vragen goed door te lezen en geef een zo volledig mogelijk antwoord. Raffel het examen niet af, zodat je het maar weer achter de rug hebt. Je zit er nu toch, dus gebruik de tijd die je hebt.

Beeld: Unsplash

Lees ook eens deze schoolgerelateerde artikelen: