Er bestaan heel veel verhalen over de menstruatie. Bijgeloof of waarheid? GIRLZ zet feiten en fabels voor je op een rijtje.

Als je jong ongesteld wordt, heb je ook jonger seks.
Fabel: Uit onderzoek is gebleken dat de leeftijd waarop je seks hebt, niets te maken heeft met de leeftijd waarop je je eerste menstruatie krijgt.

In het zwembad stopt het bloedverlies.
Fact: Ook hier heeft onderzoek aangetoond dat het bloedverlies tijdens het zwemmen lijkt te stoppen. Dat komt waarschijnlijk door het koude zwembadwater waardoor de schede zich afsluit. Let wel op, zodra je uit het water komt, begint het bloedverlies opnieuw. Een tampon is dus ook in het zwembad geen onnodige luxe.

Als je brood bakt als je ongesteld bent, rijst het deeg niet.
Fabel: Als je ongesteld bent kunt je prima brood bakken, plantjes poten, mayonaise maken of bloemen plukken.

Je mag geen seks hebben als je ongesteld bent.
Fabel: Je hebt misschien minder zin omdat je je niet zo lekker voelt, of misschien vind je vriend het niet leuk om in die periode met je te vrijen. Maar er is geen enkele medische reden te bedenken waarom je geen seks zou mogen hebben als je ongesteld bent.

Als je ongesteld bent, mag je niet sporten.
Fabel: Je voelt je misschien niet zo lekker als je ongesteld bent, maar dat is geen excuus om niet te sporten.

Vrouwen die in een groep leven, worden tegelijk ongesteld.
Fact: Raar, maar waar. Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die veel tijd met elkaar doorbrengen na verloop van tijd dezelfde menstruatiecyclus krijgen.

Moeders en dochters hebben dezelfde soort menstruatie.
Fact: Dat is inderdaad vaak het geval. Vaak worden dochters rond dezelfde leeftijd als hun moeder voor het eerst ongesteld en de hevigheid van de menstruatie is vaak ook vergelijkbaar. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Je kunt ontmaagd worden door een tampon.
Fabel: Je bent maagd zolang je geen seks hebt gehad. Wel of geen tampon gebruiken verandert daar niets aan.

Tijdens je menstruatie verlies je heel veel bloed
Fabel: Dat valt eigenlijk best mee. Het lijkt soms veel, maar in feite is het bij de gemiddelde vrouw niet meer dan 70 ml (een half kopje) per menstruatie.

Als je ongesteld bent, kun je beter niet in de buurt van haaien zwemmen.
Fabel: Allereerst verlies je geen bloed als je zwemt. Ten tweede is niet bewezen dat haaien uitsluitend op bloed afkomen. Haaien zouden ook aangetrokken worden door urine, zweet en ander lichaamsvocht.

Lees ook: Voor de eerste keer ongesteld, wat nu?