Of je nu op vakantie gaat, of in de stad loopt, je smartphone heb je altijd bij je. Als je iets leuks ziet, kun je het dus meteen op de foto zetten. Dat is superhandig, maar foto’s van je smartphone zien er niet altijd zo mooi uit als foto’s van een echte camera. Toch kun je er zelf ook wat aan doen. Lees snel deze tips!

Stilstaan
Zijn jouw foto’s ook regelmatig bewogen? Zorg dat je je phone goed stil houdt als je de foto neemt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer dit eens: houd je phone met 2 handen vast (zorg dat je geen vinger voor de lens houdt) en druk je ellebogen tegen je lichaam aan. Als het goed is, tril je zo minder en maak je scherpere foto’s!

Mooi licht
Wat ook erg helpt bij het maken van scherpe foto’s, is genoeg licht. Je hebt vast wel eens een foto gemaakt op een feestje, meestal zijn die donker en wazig. In zo’n geval is er dus te weinig licht. Als je echt leuke foto’s wilt maken, kun je dat het beste overdag doen. Wil je toch wat kiekjes schieten op een feestje? Probeer het eens met de HDR-funtie. De meeste smartphone-camera’s hebben deze inmiddels. Deze functie zorgt ervoor dat je foto’s lichter en duidelijker worden. Pas wel op, als je te veel beweegt, wordt de foto met deze functie nog eerder onscherp!

Focus
Je ziet vaak foto’s waarbij het onderwerp scherp is en de achtergrond niet. Dat ziet er super professioneel uit, maar kun je heel makkelijk zelf doen met je smartphone. Hoe? Gewoon door op het onderwerp te tikken dat je scherp wilt hebben. Supereasy!

Lees ook: tips voor het maken van de mooiste foto's met je fotocamera.

Ga los!
Het mooie van een smartphone is dat je bijna onbeperkt foto’s kunt maken. Niets houdt je tegen, dus maak foto’s van alles wat je leuk vindt! Is je foto mislukt? Dan maak je toch meteen een nieuwe? Of beter nog: maak er een paar achter elkaar en zoek de mooiste uit.

Perfectionist
Ben jij een echte perfectionist? Dan kun je er waarschijnlijk niet tegen als het onderwerp van je foto net een beetje scheef is of uit het midden staat. Probeer eens de “grid lines” op je camera aan te zetten. Deze verdelen je beeldscherm in 9 hokjes. Als je ervoor zorgt dat je onderwerp mooi langs een van deze lijntjes staat, is de foto altijd recht! Hier kun je ook handig gebruik van maken om je foto’s wat spannender te maken. Zet je onderwerp eens niet in het midden, maar juist in de linker- of rechterhokjes. Een ander handigheidje van deze lijntjes: als de horizon ter hoogte van de onderste lijn ligt, komt je foto altijd mooi natuurlijk over.

Neem het niet te serieus
Regeltjes zijn leuk, en soms ook nodig. Maar als het er op aan komt, zijn spontane foto’s soms toch echt het leukst. Zorg ervoor dat je je camera onder een sneltoets hebt zodat je hem er snel bij kunt halen als er iets leuks gebeurt. Denk in dat geval niet na over de bovenstaande regeltjes, maar maak meteen een foto! Het moment is voorbij voordat je het weet.

Filteren maar!
Vind je de foto’s die je hebt gemaakt evengoed nog een beetje gewoontjes? Er zijn genoeg apps waarmee je heel toffe effectjes (“filters”) aan je foto kunt toevoegen. Instagram ken je natuurlijk wel, maar probeer ook de volgende apps eens uit: Pixlr-o-matic (leuke effecten), Snapseed (om foto’s te verbeteren) of Color Splash (voor een zwart-witfoto met 1 kleur)