Ik heb een vriendin die niet lekker in haar vel zit. Ze snijdt in zichzelf en is heel stil. Als het echt niet goed gaat, knipt ze ogen uit blaadjes. Soms krijg ik geen contact met haar en ik weet niet precies wat ik daaraan moet doen.

Ze is overal bang voor en ze durft bijna niets aan te raken. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Kunnen jullie mij helpen? F

Het gaat niet goed met je vriendin, dat blijkt wel uit haar gedrag. Het is heel lief dat jij je zorgen om haar maakt, maar je kunt haar niet zelf helpen. Jij kunt namelijk haar problemen niet voor haar oplossen. Dat moet je ook niet willen proberen, want dingen als snijden en angsten zijn problemen die door iemand moeten worden aangepakt die daar verstand van heeft. EΓ©n ding is zeker: je vriendin heeft hulp nodig! Het enige wat jij kunt doen is praten met iemand die haar wΓ©l kan helpen. Haar ouders, een vertrouwenspersoon op school of een andere volwassene die je vertrouwt en van wie je denkt dat hij/zij iets voor je vriendin kan doen. Vertel diegene dat je je zorgen maakt en dat je denkt dat je vriendin hulp nodig heeft. Diegene kan dan met je vriendin gaan praten en hulp voor haar regelen. Als je bang bent dat je vriendin boos op je wordt omdat je haar β€˜geheim’ openbaar hebt gemaakt, vraag dan of diegene aan wie je hulp vraagt niet wil vertellen dat jij er over hebt gepraat. Hopelijk komt het dan snel weer goed en kun je haar alsnog vertellen dat jij hulp bent gaan zoeken omdat je je zorgen over haar maakte.