Ten eerste wil ik zeggen dat jullie heel goed advies geven. Ik zit nu al meer dan een jaar in een pleeggezin en binnenkort mag ik naar huis.

Maar ik zit nu in Roosendaal op school en als ik naar huis ga, moet ik in Bergen op Zoom naar school. Ik ga mijn vriendinnen heel erg missen en de school ook. Thuis ging ik weg omdat ik altijd ruzie had met mijn stiefmoeder en mijn vader. Nu ik naar huis ga, ben ik bang dat dat opnieuw gaat gebeuren. Want dan mag ik echt niet meer thuis wonen. De ruzie begon omdat ik me niet ‘goed gedroeg’ en loog (dat zeiden ze), maar ik vertelde de waarheid. Weten jullie misschien hoe ik die ruzies kan voorkomen?
MdC (13)

Je hebt een jaar niet meer thuis gewoond omdat zowel jij als je ouders een ‘time-out’ nodig hadden. Blijkbaar zijn er dingen gebeurd waardoor het even niet mogelijk was om in één huis te wonen. Het afgelopen jaar hebben jullie allemaal tijd gehad om alles op een rijtje te zetten en na te denken over hoe het verder moet. Blijkbaar hebben jullie je best gedaan, want je kunt weer naar huis. Het beste wat je nu kunt doen is die hele nare periode afsluiten en vergeten. Probeer niet de draad op te pakken, maar begin met een schone lei. Dat geldt ook voor je school. Zie je terugkeer naar huis als een nieuwe start vol nieuwe kansen en mogelijkheden, niet als herhaling van alle ellende. Blijf positief denken, dan komt het vast allemaal in orde.

Lees ook: Help! Ruzie met mijn ouders