Ik zit met een probleem. Ik heb eigenlijk helemaal geen vrienden. Ik heb maar één goede vriendin. Ik ken wel wat mensen, maar dat is meer een kwestie van hoi zeggen en een kort praatje maken.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik meer echte vrienden krijg met wie ik leuke dingen dan doen? Normaal gesproken praat ik heel veel, maar dat is tegen mensen die ik goed ken. Als ik iemand ontmoet die ik niet ken, weet ik niks te zeggen. Wat kan ik hieraan doen? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik wel vrienden heb? Waar ontmoet je veel mensen?Anoniempje

Het is het gemakkelijkst om de mensen die je al kent wat dichterbij te brengen. In plaats van hoi en een praatje, ga je een stapje verder. Vraag eens aan iemand die je aardig vindt of hij of zij zin heeft om een keer iets met je te gaan doen. Verzin desnoods een smoes: bijvoorbeeld dat je twee bioscoopkaartjes hebt maar dat degene die mee zou gaan heeft afgebeld. Of dat je nieuwe kleren nodig hebt en het wel gezellig zou vinden als er iemand mee zou gaan. Nieuwe mensen kun je overal tegenkomen: op school, in de stad, in een café, buurthuis of jongerencentrum. Het is belangrijk dat je jezelf openstelt voor nieuwe contacten en zelf initiatieven durft te nemen. Vriendschappen ontstaan niet vanzelf. Als je altijd in een hoekje blijft zitten en zelf op niemand af durft te stappen, blijf je veel langer alleen. Trek dus de stoute schoenen aan en toon lef. Dat loont!