Ik zit in de tweede klas. Ik zit in m’n eentje vooraan en heb ook eigenlijk geen ‘echte’ vrienden… Ik had wel echte vrienden (8 hartsvriendinnen) in groep 8, maar in de brugklas kende ik niemand.

Maar daar zat ik tenminste niet alleen! Ik ga wel met een paar meisjes om in de pauzes, maar niet echt als vriendinnen… Ik denk niet dat het komt omdat ik niet aardig zou zijn. Ik weet niet waarom eigenlijk. Kunnen jullie me helpen ‘echte’ vrienden te  zoeken? Een 13-jarig meisje

‘Echte’ vrienden komen niet zomaar aanwaaien, dat moet groeien. De meisjes met wie je nu omgaat in de pauzes, kunnen over een poosje wel je beste vriendinnen zijn. Gun jezelf en anderen de tijd elkaar beter te leren kennen. Als je iemand aardig vindt, nodig diegene dan eens uit om bij jou langs te komen of om samen te gaan shoppen. Op die manier leren jullie elkaar vanzelf wat beter kennen. Als je jezelf aardig vindt en tevreden bent over jezelf, dan straal je dat uit. Dan is het ook gemakkelijker om vriendschappen te sluiten. Als je ontevreden bent over jezelf, zullen mensen minder snel naar je toekomen. Maak het jezelf niet moeilijker door te gaan piekeren. Geef het wat tijd, dan komen die ‘echte’ vriendschappen vanzelf!