Ik heb een geestelijk gehandicapt zusje van zeven jaar. Ik heb vaak ruzie met haar en krijg dan straf. Vervolgens krijg ik dan erge ruzie met mijn ouders.

Ik heb er dan soms geen zin meer in. Er mag ook bijna nooit een vriend(in) bij mij komen, alleen als mijn zusje haar goed kent en aardig vindt. Mijn vraag is: weet u misschien een paar manieren om er beter mee om te kunnen gaan? En ik heb nog een vraag: hoe lang moet een kind van 13 ongeveer slapen? Een meisje van 13

Een gehandicapt kind drukt een behoorlijk zware stempel op een gezin. Omdat jouw zusje gehandicapt is, krijgt ze meer aandacht en wordt van jou verwacht dat je dat snapt. Jij bent immers niet alleen ouder, maar ook helemaal gezond. En dus moet jij je aanpassen, want je zusje kan dat niet. Het is heel begrijpelijk dat je ouders zo denken, maar dat wil niet zeggen dat jij daardoor geen normaal leven zou kunnen hebben. Praat er eens over met je ouders. Misschien zijn er wel oplossingen te bedenken waardoor het hele gezin wat meer wordt ontlast. Je zusje zou bijvoorbeeld af en toe naar een dagopvang kunnen gaan zodat jij op die dagen gewoon vriendinnen thuis kunt laten komen. En je ouders zouden in elk geval kunnen proberen meer begrip voor jouw situatie op te brengen. Als je open en eerlijk vertelt waar jij mee zit, kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Want je zusje mag dan wel gehandicapt zijn, je ouders houden van jullie allebei evenveel. Het is alleen soms moeilijk om de goede balans te vinden. Dan je tweede vraag: de behoefte aan slaap varieert van persoon tot persoon. Sommigen zijn pas na twaalf uur slaap weer helemaal fit, een ander heeft aan acht uurtjes genoeg. Houd een minimum van negen uur per nacht aan, dan zit je een beetje rond het gemiddelde. Als je merkt dat je ’s ochtends moeilijk wakker wordt of overdag moe of prikkelbaar bent, heb je duidelijk meer slaap nodig.