Ik heb een geestelijk gehandicapt zusje van 8 jaar. Ik heb vaak ruzie met haar en dan krijg ik straf omdat zij ‘er niets aan kan doen’.

En dan krijg ik erge ruzie met mijn ouders. Ik heb er dan soms geen zin meer in. Er mag ook nooit een vriend(in) bij mij komen. Alleen als mijn zusje haar goed kent en aardig vindt. Dus mijn vraag is: wat kan ik doen om hiermee om te gaan. Zusje

Een gehandicapt kind drukt een behoorlijk zware stempel op een gezin. Omdat jouw zusje gehandicapt is, krijgt ze niet alleen meer aandacht, er wordt ook van jou verwacht dat jij dat allemaal snapt. Jij bent immers niet alleen ouder, maar ook helemaal gezond. En dus moet jij je aanpassen, want je zusje kan dat niet! Het is heel begrijpelijk dat je ouders zo denken, maar dat wil niet zeggen dat jij daardoor geen normaal leven zou kunnen hebben. Praat er eens over met je ouders. Misschien zijn er wel oplossingen te bedenken waardoor het hele gezin wat meer kan worden ontlast. Je zusje zou bijvoorbeeld af en toe naar een dagopvang kunnen gaan zodat jij op die dagen gewoon vriendinnen thuis kunt laten komen. Je ouders zouden in ieder geval kunnen proberen om meer begrip voor jouw situatie op te brengen. Als je open en eerlijk vertelt waar jij mee zit, kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Want je zusje mag dan wel gehandicapt zijn, je ouders houden van jullie allebei evenveel. Het is alleen soms moeilijk om de goede balans te vinden. Er is trouwens ook een website speciaal voor kinderen zoals jij. Op www.brusjes.nl staan verhalen, tips en handige links. Je kunt er ook ervaringen uitwisselen met kinderen die in dezelfde situatie zitten.