Ik zit met twee problemen en ze hebben allebei te maken met mijn moeder. Zij is erg gelovig en verwacht van mij dat ik dat ook ben en dat ik dat voor de rest van mijn leven blijf. Dat wil ik echter niet.

Ik geloof niet in God en voel me niet op mijn gemak in de kerk. Ik heb hier al met haar over geprobeerd te praten (we praten nooit dus dat was erg raar), maar ik moest gelijk een half uur of zo om vergeving bidden. Nu durf ik er niet meer over te beginnen, maar ik kan echt niet geloven. Mijn tweede probleem is dat ik op school iedereen over seks en zo hoor praten, maar ik er niks over weet. Mijn moeder vindt het zondig om daar over te praten en heeft me nog nooit voorlichting gegeven. Op school heb ik dat ook niet gehad. Ik durf het niet aan andere mensen te vragen omdat ze me dan gaan uitlachen. Mijn moeder is mijn enige familie en er is verder niemand die ik echt vertrouw. Ik heb ook niet veel vriendinnen omdat iedereen mij raar vindt. Ik moet altijd rokken en truien uit de jaren tachtig dragen en mag niet met jongens omgaan. De Girlz! koop ik elke maand stiekem, want mijn moeder vindt ‘die jeugdbladen van tegenwoordig’ ook zondig. Wat moet ik doen? Ik zit hier heel erg mee en hoop dat jullie mij kunnen helpen. Een 15-jarig meisje

Is er echt niemand met wie je hierover kunt praten? Een vertrouwenspersoon op school bijvoorbeeld? Die zou het dan tijdens een oudergesprek ter sprake kunnen brengen. Je moeder mag dan heel gelovig zijn, dat wil niet zeggen dat ze jou kan dwingen hetzelfde te doen. Zeker niet als jij daardoor wordt belemmerd in je ontwikkeling. Seksuele voorlichting hoort bij de opvoeding, net als praten over dingen die je bezighouden. Probeer toch iemand te zoeken die je kan helpen: een leerkracht, ouders van een vriendin, desnoods iemand van de kerk. Binnen de religieuze gemeenschap bestaan ook mensen die wat toleranter zijn ten opzichte van problemen zoals jij die tegenkomt. Zij zouden eens met je moeder kunnen gaan praten. Misschien dat het onderwerp dan wat beter bespreekbaar wordt. De kans dat je moeder zal accepteren dat je niet gelooft is heel erg klein, maar ze kan je misschien wel wat meer vrijheid geven om je eigen keuzes te maken. Bijvoorbeeld als het gaat om kleding en hoe vaak je naar de kerk moet. En wat betreft de seksuele voorlichting: in de bibliotheek zijn goede boeken te vinden over seksualiteit. Als je die hebt gelezen, ben je net zo goed op de hoogte als de meeste kinderen uit je klas.