Onze columnist Patricia schrijft elke week een GIRLZ-report over allerlei stuff. Patricia: “Was je van plan om binnenkort verkleed (als cosplayer) naar de Efteling te gaan? Niet doen! Het is sinds kort namelijk verboden om je in een kostuum in dit leuke pretpark te bevinden.”

Acteur of niet?
“Wie gaat er dan ook verkleed naar een pretpark, zal je denken. Maar meerdere keren per jaar staan er grote groepen ‘cosplayers’ voor de herkenbare bruine rieten poorten van de Efteling. Cosplayers zijn mensen die populaire karakters uit strips, games en tekenfilms uitbeelden, door het dragen van outfits. Soms zijn deze outfits zo mooi en professioneel dat het net lijkt of ze bij het entertainment, van bijvoorbeeld de Efteling, horen. Hierdoor worden cosplayers vanaf nu in de Efteling geweigerd. Best begrijpelijk, vind ik. Het is inderdaad verwarrend als je in de Efteling loopt en sneeuwwitje op een bankje een sigaretje ziet roken. Of als je ‘nee’ te horen krijgt als je vraagt of je met haar op de foto mag. Wat een luie en slechte acteur van de Efteling, zal je dan waarschijnlijk denken, terwijl het eigenlijk een cosplayer is…”

Discriminatie
“Aan de andere kant leven we in een vrij land waar iedereen mag dragen wat hij of zij wil en waar hij of zij dat wil, dus ook in de Efteling. Als dit een sneeuwwitjekostuum is, moet dat kunnen, toch? Het verbieden van zo’n outfit kan eigenlijk gezien worden als discriminatie van cosplayers, want zij zijn hier de dupe van. Hun gezellige dagjes uit naar dit pretpark in bijzondere kostuums kunnen namelijk door het verbod niet meer doorgaan…”

In het nieuwe nummer van GIRLZ kun je de column van Patricia lezen! Je kunt haar ook op Instagram, Twitter en Facebook volgen.

Lees ook: Nieuwe GIRLZ-columnist Patricia