Onze columnist Patricia schrijft elke week een GIRLZ-report over allerlei stuff. Patricia: “Heb jij je wel eens moeten wegen voor de hele klas? Ik wel. Met mijn gewicht en mijn lengte moest ik namelijk tijdens biologie mijn BMI bereken; dit laat zien of je overgewicht hebt. Een 13-jarige girl uit Amerika moest dit ook, maar weigerde op de weegschaal te gaan staan.”

Ongemakkelijk
“Dit meisje zou zich namelijk super ongemakkelijk voelen als ze op de weegschaal zou staan, terwijl de hele klas over haar schouder meekijkt. Bovendien vond ze dat haar gewicht niemand anders wat aanging, behalve haarzelf. Ze weigerde dus om zich te wegen, maar dit werd haar niet in dank afgenomen. Als straf moest ze zich melden bij het kantoor van de directeur omdat ze niet meewerkte. Eigenlijk snap ik dit meisje best. Voor veel girls is hun gewicht best een issue en dit wil je dan niet meteen delen met de hele klas.”

Groot en belangrijk onderzoek
“Maar aan de andere kant: wat stelt je gewicht nou precies voor? Het zijn maar cijfertjes en zeggen vaak niets over hoe je in je vel zit en hoe je je voelt. Dat is toch het allerbelangrijkste? Bovendien had de school van dat meisje uit Amerika de BMI van alle leerlingen nodig voor een groot en belangrijk onderzoek waarmee overgewicht wellicht verholpen kan worden. Het was dus voor een goed doel, maar toch wilde dit meisje niet op de weegschaal gaan staan. Terecht of niet: wat vind jij?”

In het nieuwe nummer van GIRLZ kun je de column van Patricia lezen! Je kunt haar ook op Instagram, Twitter en Facebook volgen.