Jullie staan te zoenen. Hij drukt zijn lichaam tegen je aan en begint te frummelen aan de knoopjes van je bloes. Eigenlijk wil je dat niet, maar je laat hem zijn gang maar gaan. Daarna begint hij te worstelen met de stugge sluiting van je spijkerbroek (gelukkig heb je die strakke broek aangetrokken, dan duurt het wat langer).

Als je écht niet wilt, is dit het moment om NEE te zeggen. Toch houden heel veel meisjes juist dan hun mond. En na afloop voelen ze zich rot.

Als het om seks gaat, is het heel belangrijk dat je NEE durft te zeggen. Het gaat immers om jouw lijf en jouw gevoelens. Als je seksuele dingen tegen je zin gaat doen, voelt dat vaak veel erger dan wanneer je tegen je zin hebt meegedaan aan een spelletje voetbal op straat omdat je geen nee durfde te zeggen. Toch begint de kunst van het NEE zeggen bij zo’n spelletje voetbal. Wie leert om voor zichzelf op te komen, heeft het later – als het er echt op aankomt – gemakkelijker. Wie NEE kan zeggen, kent zijn eigen grenzen en daar gaat het om: je eigen grenzen bewaken. NEE zeggen dus, op al die momenten waarop jij het gevoel hebt dat jouw grenzen worden aangetast.

Probeer deze tips maar eens toe te passen:
•    Wacht tien tellen voordat je JA zegt. Het is soms zo’n automatisme om ja te zeggen, dat je er nauwelijks bij nadenkt. Weet je niet wat je moet kiezen? Zeg dat dan ook. Zeg dat je er even over wilt nadenken.
•    Zelfs als je zonder na te denken ja hebt gezegd, wil dat niet zeggen dat je er ook meteen aan vastzit. Als je echt niet wilt, mag je zeggen dat je van mening bent veranderd. Zeg dat dan ook direct tegen diegene die het heeft gevraagd. Ga geen smoesjes bedenken, maar vertel gewoon de waarheid.
•    Durf een duidelijk NEE te laten horen. Til je hoofd op, kijk de ander recht in de ogen aan en zeg hem/haar: ‘NEE, ik wil dit niet.’ Je boodschap komt dan in ieder geval duidelijker aan dan wanneer je een zacht nee mompelt terwijl je naar de grond kijkt.
•    Je hoeft je niet schuldig te voelen omdat je NEE zegt. Excuses aanbieden hoeft ook niet. Het is jouw leven en als jij ergens geen zin in hebt, dan hoef je dat niet te doen.
•    Als je bang bent dat je de ander heel veel verdriet doet met jouw NEE, kun je overwegen om er een ‘NEE, nu even niet’ van te maken. Zo houd je de mogelijkheid open dat het in de toekomst nog kan veranderen en is de ander misschien wat minder verdrietig. Laat je echter daardoor niet onder druk zetten om alsnog van mening te veranderen. Als je niet wilt, blijft het antwoord NEE.

NEE zeggen tegen een ander, is JA zeggen tegen jezelf!