Ik heb een probleempje. Ik heb nu al voor de derde keer een hartsvriendin gehad (tenminste, dat dacht ik) maar elke keer blijkt het een kreng te zijn dat over me roddelt. Op school heb ik nu een nieuwe vriendin, maar als ik de verhalen van mijn klasgenoten hoor, weet ik het niet meer.

 Ik vind het wel heel leuk om een hartsvriendin te hebben. Geheimen delen, logeerpartijtjes, mee op vakantie, ja gewoon van alles. Nu heb ik na schooltijd vaak niets te doen. Een hopeloos meisje van 11

Je hebt vriendinnen en hartsvriendinnen. Van de eerste soort kun je er een heleboel hebben. Vaak is dat leuk, soms ook niet omdat ze dingen doen die jij niet leuk vindt. Maar dan heb je altijd nog andere vriendinnen met wie je ook leuke dingen kunt doen. Hartsvriendinnen zijn schaarser. Je bent niet van de ene op de andere dag iemands beste vriendin. Dat moet groeien. Als jij iemand tegenkomt die je aardig vindt, denk je meteen dat zij je hartsvriendin kan worden. Je verwacht dan direct heel veel van haar en je bent teleurgesteld als ze niet aan jouw verwachtingen blijkt te voldoen. Loop niet te hard van stapel. Beschouw haar in eerste instantie als een gewone vriendin. Later zal dan blijken of jullie echt hartsvriendinnen kunnen worden.