Ik heb al drie jaar een hartsvriendin. Ik heb veel steun aan haar gehad, ik kon haar vertrouwen en alles vertellen. Ze was er altijd als ik haar nodig had. Maar nu ik op vakantie ben geweest, heeft ze een andere hartsvriendin.

Ik geef zoveel om haar. Het doet me elke keer pijn ze samen te zien. Ik wil haar niet kwijt, ik heb haar nodig. Ik mis haar zo. Ik denk de laatste tijd ook veel aan wat ik eet. Ik heb zelfs wel eens geprobeerd over te geven en ik denk bijna de hele dag aan zelfmoord. Hoe krijg ik haar terug? Ik heb al gezegd dat ik die andere vriendin maar niks vind, maar dat helpt niet. Ex-vriendin van Rozemarijn

Afgeven op de nieuwe vriendin van je hartsvriendin helpt inderdaad niet, overgeven ook niet en zelfmoord al helemaal niet! Jarenlang heb je op je vriendin kunnen steunen. Zij was er altijd als je haar nodig had en je kon alles bij haar kwijt. Misschien is dat ook wel de reden dat ze een nieuwe hartsvriendin heeft. Misschien kon ze die verantwoordelijkheid niet meer aan of wilde zij ook wel eens een vriendin waarop zíj kan steunen. Zoals je het nu schrijft, klinkt het alsof jij heel afhankelijk bent van je vriendin. Nu zij er niet meer altijd is om je te helpen, sta je er alleen voor. Je steun is weg, nu moet je het zelf doen. En dat is eng. Natuurlijk wil je je vriendin terug, dat is logisch. Maar kijk dan ook eens naar wat jij háár te bieden hebt. Geef niet de schuld aan die nieuwe vriendin, maar kijk eventueel of jullie misschien met z’n drietjes verder kunnen. Als je daar uit bent, bel haar dan op of schrijf haar een brief waarin je vertelt hoe rot je je voelt, dat je haar mist en dat je het heel erg vindt dat jullie geen vriendinnen meer zijn. En maak duidelijk dat je open staat voor haar ideeën en wensen, dat je niet de pest hebt aan haar nieuwe vriendin en dat je haar niet wilt missen. Het is geen garantie dat het dan ook echt goed komt, maar als jullie open en eerlijk over jullie vriendschap kunnen praten, is de kans groot dat jullie een nieuwe start kunnen maken.