De meeste mensen vinden het leuk om in het vliegtuig te stappen, want dat betekent: vakantie! Maar maakt het idee van vliegen je al bang? Gaan je handen trillen en krijg je een knoop in je maag? Typisch een gevalletje van vliegangst. Maar geen nood, we hebben een paar tips om te helpen je angst te overwinnen!

Just relax
Zorg ervoor dat je spieren ontspannen zijn. Als je bang bent, dan span je je spieren aan. Als dit gebeurt dan zal je ook verstijfd zitten in een vliegtuigstoel, en zo denkt je lichaam dat je in gevaar bent. Meestal helpt een paar ontspanningsoefeningen, zoals rustig in- en uitademen.

Wees niet bang voor turbulentie
Heel veel mensen zijn bang als het vliegtuig soms heen en weer beweegt. Maar er is nog nooit een vliegtuig neergestort enkel door turbulentie. So don’t worry, een vliegtuig is gemaakt om tegen turbulentie te kunnen. Het is te vergelijken met een vis in het water: een vis zwemt door een stroming, maar heeft er verder geen last van. Zo zit het dus ook met een vliegtuig.

Stop met gedachtenlezen
Zie je de stewardess nerveus kijken? Is ze haastig met iets bezig? Het beste is om niet het cabinepersoneel in de gaten te houden. Daardoor ga je van alles in je hoofd halen. Lees liever een goed boek of maak een puzzel.

Veiligheid
Voordat een vliegtuig de lucht in gaat, wordt het uitvoerig gecontroleerd en voorbereid. Dus een vliegtuig functioneert goed, anders zou het nooit opstijgen. Dus besef dat het allemaal wordt gecontroleerd, en je daarmee veilig op reis kunt gaan. Geef jezelf een veilig gevoel. Denk eraan dat een vliegtuig ’s werelds veiligst vervoermiddel is. 

Films
Als je weet dat je gaat vliegen moet je niet van tevoren naar rampenfilms of reportages over neerstortende vliegtuigen kijken. Dat voorkomt dat je fantasie op hol slaat.

Voorbereiding
Zorg dat je reispapieren in orde zijn. Zoek wat leuke informatie op over je bestemming en zoek recensies van mensen die daar al zijn geweest om een indruk te krijgen. Neem pilletjes mee voor eventuele hoofdpijn, misselijkheid of diarree. Als je alles op tijd voorbereidt voorkom je stress en ga je ontspannend op reis.

Lees ook: Tips om je koffer in te pakken