Een brandig gevoel, blaasjes op je lippen, korstjes… Ja hoor: een koortslip! Een koortslip herken je aan kleine, doorzichtige blaasjes op je lippen. Op een zeker moment barsten de blaasjes open en dan ontstaan er korstjes of kloofjes. Auch! Maar hoe kom je aan zo’n koortslip en hoe kun je het voorkomen?

Hoe kom je eraan?
Een koortslip wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het herpes-simplexvirus. Ja, dat is hetzelfde virus dat verantwoordelijk is voor de herpes-soa. Dat betekent dus ook dat de soa net zo besmettelijk is als de koortslip. Een zoen van iemand die een beginnende koortslip heeft is al voldoende om besmet te worden. En als je eenmaal drager van het virus bent, blijft het in je lichaam zitten. Het steekt de kop op als het buiten koud, guur of juist heel erg zonnig is en als je lichaam wat minder weerstand heeft, bijvoorbeeld als je koorts hebt. Vandaar ook de naam koortslip. 

Voorkomen
Als je eenmaal besmet bent met het virus, kun je er op bepaalde tijden last van blijven houden. Daarom is het belangrijk dat je je lippen goed beschermt tegen kou en felle zon. Gebruik altijd een lippenbalsem of vaseline in die situaties. Er bestaan ook geneesmiddelen die helpen een koortslip te voorkomen. Deze virusremmende crèmes (bijvoorbeeld Zovirax) werken echter alleen als je nog geen zichtbare blaasjes hebt. Het virus is namelijk uitsluitend actief voordat de blaasjes er zijn. Meestal heb je, voordat die blaasjes te zien zijn, last van een pijnlijk en branderig gevoel. Als je eenmaal blaasjes hebt, is het virus niet meer actief en werkt de crème dus ook niet meer. Na 7 tot 10 dagen verdwijnen de korstjes en kloofjes weer.  

Besmettingsgevaar
Een koortslip is dus heel besmettelijk, maar eigenlijk alleen als er nog niets te zien is. Het is dan ook belangrijk om even niet te zoenen als je last hebt van een beginnende koortslip. Dat voel je vanzelf aan dat pijnlijke, branderige gevoel. Ook orale seks (pijpen, beffen) is niet slim als je een koortslip voelt aankomen, want dan kun je de soa overdragen, met als gevolg diezelfde pijnlijke, branderige en jeukende blaasjes en korstjes rond je schaamstreek. Maar schaam je vooral niet voor je koortslip, want je bent zeker niet de enige: 50-70% van alle Nederlanders loopt rond met het herpes-virus.